Арт Маркони представя сборник с разкази на Марин Урумов

Галерия “АРТ МАРКОНИ” и издателство „ЛЕКСИКОН” представят”БАКЪРЕНИЯТ КОН”, сборник разкази на Марин Урумов
Събитието ще се състои на 23 февруари от 18:30 часа в галерия “Арт Маркони”, Варна, ул.”Охрид” 22

 

Това е първата книга с разкази на Марин Урумов. Преди това е издавал стихове. Както сам признава – никога не е предполагал, че ще го притегли към разказите. А се оказа, че не просто е добър разказвач, но и автор, зад чийто дебют застава издателство „Лексикон”. Не е лесно, да попаднеш в полезрението на добрите издателства, които ще поемат риска заедно да извървите пътят към читателите. За моя радост, колекцията ми от книги на любими автори, направили първите си творчески изяви в любимия сайт за художествена литература „Хулите.нет” се допълни с още едно полиграфско бижу – „Бакъреният кон” на Марин Урумов.

Заглавието е заимствано от едноименния разказ в книгата, в която те са разделени в два цикъла „Сега” и „По-рано”. Човешки истории от днешния и вчерашния ден, в които всеки може да намери себе си, или хората, които го обкръжават. По-голямата част от разказите са написани в първо лице и това ги прави убедителни, живи и истински. Звучат като изповеди и до известна степен са. Част от героите в тях не са съвсем измислени, а само с променени имена. Динамиката в разказите, използването на автентични диалектни изрази, както и на места жива и нередактирана реч, държи читателят в напрежение, потопява го в света на Марин Урумов. В него има всякакви хора: интелектуалци, проститутки, селяни, цигани, свещеници, мутри, деца от приютите, хайдути, нестинари, самодиви… Пъстър калейдоскоп от човешки съдби. Красив, тъжен, романтичен, понякога безизходен, но правдив. Не напудрен, не украсен, но пресъздаден с усета и перото на поет, можещ да види в дълбочината на сърцето.
Малко повече за автора, споделено от самия него:
„Няколко думи към читателите“
Нито съм мъдрец, нито пророк. Най-обикновен грешник съм… като вас… И няма да ви кажа нещо, което вече да не знаете. Само онова, което си помислих тази сутрин: Силен е мъжът събудил се до тялото на жена, която го обича… Човек ако знае това, стига му.

„Кратка биография“
Когато от издателството поискаха от мен да напиша кратка автобиография, се запитах какво искам да узнаят другите за мен, и кому изобщо са нужни подробности от личния ми живот… Или за професионалния ми такъв – твърде различен и много малко свързан с написването на разказите в тази книга… Едва ли някой се нуждае от това! Тези неща за Литературата са без значение. За Нея е от значение единствено написаното – добро ли е или не. Ще накара ли някого да се замисли, усмихне, натъжи, помечтае, повярва… Само това! Останалото е статистика.
Роден съм през 1967г. във Варна и години наред живях там.
Завърших икономика и години наред работих това…
Преди това работих друго… И сега работя друго, а утре вероятно ще работя нещо съвсем различно, за това няма никакъв смисъл да се спирам върху тези неща. Просто оцелявам… За да пиша.
Тука е така…
Сега живея на село… И ми харесва.
Женен съм… Три пъти…
Имам две деца.
Подобно, или за разлика от много други, не пия и не пуша… Вече.
Подобно, или за разлика от тях, съм и верен съпруг… Вече… Или поне сега…
В тази връзка мисля, че всеки може да е верен. Защото няма смисъл да си с някого, който те прави нещастен… Още по-малко, когото правиш ти такъв… Човек е верен, единствено когато е обичан и обича… Толкова по-добре, ако така остава верен и на себе си…
До тук за автора!
Ако желаете да разберете още нещо – четете го.
/Марин Урумов/
А aко желаете, да се запознаете лично с него, да му зададете своите въпроси, заповядайте на премиерата на книгата – 23.02./ петък/, в галерия „Арт Маркони”
Ваня Маркова – галерия „Арт Маркони“