Галерия “Париж” представи забележителни картини с библейски сюжети

Светлина извира от картините, изложени в галерия “Париж” на 22 март в буквален и преносен смисъл. “Докосване в тълпата“ е една забележителна изложба на талантливата и доказала се художничка Юлия Станкова. В нея се интерпретират сцени от Евангелието на Марк и са чудесен начин да се отбележат 15 – те години от създаването на галерия “Париж”. 

Картините греят, защото изграждането им на принципа на светлината е постигнато блестящо. Освен това са заредени с много човешки послания, интерпретирани от библейските текстове на Марк. Библейските сюжети присъстват в творбите на Юлия Станкова по нов начин, непознат ни от традиционните икони. Тя не създава икони, направени по строгите църковни канони. А рисува картини, в които много деликатно вплита евангелски цитати и по този начин носи силни духовни послания. Необичайни в нейните картини са някои персонажи, които традиционната иконопис не показва с ореоли, а Юлия го прави.

Юлия Станкова

Преди седем години Юлия е поканена от френски художнички да участва в изложба, посветена на изцеленията, описани в евангелието на Марк. След като изложбата приключва, тя чувства, че има нещо, върху което тепърва и предстои да работи. Продължава да чете евангелието на Марк като едновременно с това създава нови композиции на серия от картини, наредени в пространството на галерия “Париж”.
На въпроса на Sofiapress, какво я привлича вече 20 год. в библейските сюжети, тя отговори: ,,Не мога да обясня, няма рационално обяснение. Това ме привлича и това правя.”

Събитията пресъздадени в творбите на Юлия са на повече от 2000 години, но зрителят ги усеща така близо до себе си. Не малко от посетителите казаха, че усещат пречистващи вибрации и светлина от тях. Връзката между Христос  и хората бе осъществена. Можем да благодарим на Юлия  Станкова, че бе посланик на Евангелието на Марк  и на чувството за близост до Христос, което ни предаде.

Художничката е уловила почти във всяка една сцена  докосването на човека към Бога и обратно. Това докосване е пропито с дълбока любов, на която се крепи християнската вяра. От тук идва и самото заглавие на експозицията “Докосване в тълпата”.  В картината “Кръвоточивата жена” е изобразена историята, в която сред тълпата от хора, блъскащи и бутащи се, Христос усеща само едно единствено докосване. Това Го разтърсва дълбоко, защото е истинско докосване, изпълнено с вяра. Той разпознава в тълпата жената, която Го помазва с миро и умива нозете му.

Любов и състрадание са най-присъщите понятия за Спасителя. Това са и двете най-силно изразени концепции в картините, наред с вярата в чудото.  Любов, състрадание и вяра има във всяко божествено докосване, с което изцелява прокажения, бесноватия, гъгнивия и глух човек, слепия от Витсаида, дъщерята на сирофиникиянката и възкресява дъщерята на Яир.

В картините на художничката направиха впечатление  образите на слънцето и луната -поредните любопитни и неочаквани детайли,  изобразени заедно в почти всяка картина. Те са символ на вечността. С тяхното изобразяване се затварят циклите  ден и нощ, живот и смърт.

Автор: Мариела Петкова