Митрополит Йосиф – пример за един прекрасно изживян духовен живот

Откриха изложбата в памет на Варненския и Преславски митрополит Йосиф

На 5 февруари 2019 г. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ –  гр. Варна беше открита изложба с картини от сбирката на Негово Високопреосвещенство Варненския и Преславски митрополит Йосиф. В нея бяха представени 26 живописни платна на блажено починалия архиерей.

На откриването й  присъстваха г-н Коста Базитов, – зам. кмет на гр. Варна, проф. д-р Пламен Илиев, ректор на Икономически университет – гр. Варна, арх. Венелин Жечев, представители на различни обществени институции на града, свещеници от Варненска и Великопреславска света митрополия.

На откриването присъстваха представители на различни обществени институции, художници и любители на изкуството

Изложбата се откри с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който разказа за живота и делото на митрополит Йосиф.

Варненския и Великопреславски митрополит Йоан разказа за ролята на духовната приемственост

“Всеки един архиерей в своята дейност като епархийски митрополит разбира, че нищо не започва и не свършва с него. Значителна е ролята на духовната приемственост в живота на архиерея, като ние не можем да се сравним с нашите предшественици, един от които е митрополит Йосиф. Той е духовен връх, богопросветен мъж и любимец Божи. Можем обаче да се поучим от делата и живота му, като имаме светлия пример на един прекрасно изживян духовен живот. В представителния митрополитски дом на Варненската и Великопреславска света митрополия има прекрасни произведения на изобразителното изкуство. Това са картините на известни български художници, които митрополит Йосиф лично е купувал и събирал. Вглеждането в красотата на тези платна ни подтикна да направим изложба на тези картини. Благодарни сме на г-жа Рачева, директор на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” в гр. Варна, както и на нейните сътрудници за тяхната готовност и реални трудове за осъществяването на това събитие.”- сподели митрополит Йоан.

Пламена Рачева представя творбите в експозицията

Пламена Димитрова-Рачева, директор на Градска художествена галерия –  гр. Варна представи творбите в експозицията на едни от най-видните наши художници от средата на миналия век –Никола Кожухаров, Никола Танев, Атанас Михов, Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, Янко Маринов, Тодор Димитров,Константин Щъркелов и др.

“Картините, които митрополит Йосиф е оставил на Варненската и Великопреславска света митрополия са само една малка, но значима част от неговото богато интелектуално, културно и духовно наследство. Те са животосвидетелство, достигнало до нас, за значимостта на неговата личност, отдала се в служение на Бога и на духовната съхранимост на православния ни народ”-отбеляза г-жа Рачева.

Г-н Коста Базитов, зам. кмет на Варна изказа благодарност към Негово високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан за събирателната мисия и възможността тази изложба да бъде представена в залите на Художествената галерия на град Варна за да може повече варненци да се насладят на високите образци на българското изкуство.

В изложбата е включено цветно каталожно издание, което всеки посетител ще може да го разгледа.

 Изложбата  в Градската художествена галерия ще продължи до 24 февруари 2019 г.