Напук на всички възможности

ФотоСинтезис Aрт център

 

 

 

“Напук на всички невъзможности” е резултат на съвместното вдъхновение на двама автори – фотограф и поет. Фотографиите на Георги Неделчев и стиховете на Христина Радомирова взаимно се допълват в едно цяло на думи и образ.
Откриването на изложбата ще бъде на 27.02 ( вторник) от 18.30 часа във ФотоСинтезис Варна, бул. “Княз Борис I” 64.

“В изкуството няма граници, няма бариери, няма правила и условности!… Творческото начало у човека е онази истинска свобода на духа, която винаги търси и открива нови хоризонти, намира своята идентичност в многопосочните пътища на човешките ни копнежи, стремежи, единност и споделеност!
Общоприетата практика е поезията да се илюстрира от художник. Това безспорно е красиво съчетание. Но колко от нас са се докоснали до вълшебството на фотографията, въплътила в живи образи поезията?!
За мен това само по себе си е уникална дарба на фотографа, защото, за да види и да събере в кадър дадено стихотворение, е нужно нещо много, много повече от един фотоапарат!
Георги Неделчев има невероятен талант, в който сами ще се уверите, тъй като да видите с очите си е повече, отколкото да прочетете или да чуете!
Приех с огромно вълнение и благодарност предизвикателството му, което отвори пред мен много нови врати към света, към хората, към себе си и към живота!!!” Христина Радомирова

“Запознах се с Христина Радомирова през лятото на 2016 година на ежегодната поетична среща в местността Узана над Габрово. Заведоха ме моите приятели Ани и Милен Чальовски (Пчели). Получих като подарък много стихосбирки, но нейната „Да бъде обич” се отличаваше… Започнах да я чета и не я оставих, докато не затворих и последната страница. Много ме развълнува! До този момент за мен българската поезия приключваше с Петя Дубарова и стиховете на Ани Чальовска… Оказа се, че имам много да наваксвам.
Измина една година и ние пак се срещнахме в Узана. И приятелството ни потръгна някак си естествено. Започнахме да си пишем чрез Фейсбук, да обменяме идеи. И изведнъж ми хрумна: защо да не направим изложба – стихове, илюстрирани със снимки. Хъри (както я наричаме приятелите й), прие идеята възторжено и присърце. Докато се усетя, тя вече беше прегледала снимките ми, качени в интернет, и беше избрала тези, които й харесваха и и смяташе, че са подходящи. Дотук беше лесно, но ми оставаше най-голямото предизвикателство. Да направя снимки по стихотворенията, за които Хъри не откри подходящи снимки в портфолиото ми. А най се затруднявах да измисля как да пресъздам в образ заглавното стихотворение „Напук на всички невъзможности “. Дните си минаваха, а нищо не ми хрумваше… Споделих притесненията си с Хъри и тя ми даде идея, която изискваше да снимам в близкия парк. Веднага си взех фотоапарата и излязох от студиото. За да стигна до парка, трябваше да мина през един жп прелез и когато го пресичах, изведнъж видях кадъра. Имаше всичко, от което имах нужда. Така само за 5 минути направих снимката, която ме мъчеше дълго…
И тъй като доста време – 8-9 месеца – подготвяхме тази изложба и идеята се появи много спонтанно, дори забравих на кой точно му хрумна да се забъркаме в това приключение. Попитах Хъри и останах много изненадан, че това съм бил аз… Така й дадох повод да ме занася дълго време!”
Георги Неделчев

“Напук на всички невъзможности” може да видите до 20 март във ФотоСинтезис Варна, бул. “Княз Борис I” 64.