(Не)обичайната комбинация на двама артисти

Росен Рашев-Рошпака и Силвия Чанева са доста различни натури, но може би точно това ги е събрало в една обща изложба, поместена в галерия “Ракурси”. Откриването се състоя на 7 март, където и двамата обърнаха специално внимание на всеки един посетител, решил да се наслади на тяхното изкуство.

Силвия Чанева сподели специално пред Sofiapress какво я вълнува, какво обича и какви са следващите ѝ планове.

Тя се вдъхновява най-вече от природата и причудливите ѝ форми, структури, движенията на пластовете и всякакви други природни моменти. Начинът на изработка на тези уникални керамики не е много лесен, но за Силвия това е нещо любимо, нещо, което идва от душата ѝ и я изпълва с радост и усмивки.

Силвия Чанева се радва на много световни успехи. Участвала е два пъти във фестивал за приложни изкуства  “Grassi Museum” в Лайпциг, където селекцията е доста подбрана. Министерсвото на вътрешните работи на Италия лично ѝ връчват сребърен медал от „Bienale in Rovenna, Italy, La porta per la Citta di Paradiso“. Не остава незабелязана и във Виена, Лондон, Букурещ, Кобленц. Чанева разказва, че вече мисли за следващите си проекти и не мисли да си дава почивка.

На 1 септември подготвя самостоятелно представяне в галерия “Райко Алексиев” (Съюза на българските художници), където ще се проведе Фестивал на съвременната керамика. Човекът Силвия не се различава много от твореца Силвия. Когато не твори, Чанева обича много да танцува. Слуша предимно етно музика и джаз. Много обича да пътува.

 

 

Росен Рашев – Рошпака е много усмихнат човек, който има склонност към опростяване на изкуството. Неговият псевдоним Рошпака е измислен от съучениците му от Художествената гимназия, защото като ученик е ходил с много дълга и рошава коса. Хората го определят като представител на стила наивизъм и той няма нищо против. Всъщност неговият стил, обаче, е концептуален наивизъм, защото биографията му не отговаря на типичния наивист (те са самоуки). Неговото изкуство идва точно от великолепните му умения и отличното владеене на анатомичната рисунка. “Аз умишлено търся този рисунък, умишлено търся тази форма. И съм наясно какво ще се получи“. Творенията му са нарисувани върху ръчна хартия (хартиена пулпа), която придава един по особен бежов ефект. Росен използва именно тази хартия, защото “има по-естествено звучене и картините заживяват по естествен начин”. Освен с рисуване на картини, той прави и интересни скулптури от дърво и глина. Рошпака се е фокусирал върху сегашната си изложба и не е определил какъв ще бъде следващият му проект.

Определя се като скромен и смирен човек, обичащ да върши добрини и да радва хората с изкуството си. Нещото, което съм убедена, че не знаете за него е хобито му. Той гледа 30 пощенски гълъби.