Португалката Ана Вентура е първият гост на галерия „Лабиринт” в Пловдив

Водещата дизейнерка прави тридневна работилница с наши художници

Ана Вентура е първият гост на галерия „Лабиринт” по проекта “Творчески срещи в Лабиринта от програмата на Пловдив – европейска столица на културата 2019.

Участие в нея ще вземат четирима художници: Ана Вентура от Португалия (работилницата е под мотото „Отвътре/отвън“), Сара Донати от Италия („Човешки хербарий“), Йелена Маркович от Сърбия („Случаи на привличане“), Камила Енгман и Бьорн Хeлстрьом от Швеция („Лабиринта на ума“). Те ще споделят артистичен опит и ще вдъхновяват участниците с теми за човешкото тяло и връзката му с външния свят, с природата и градското пространство, както и за същността на ума и творческия процес. Резултатите от всяка работилница ще бъдат показани в изложба, представена в галерия „Лабиринт“ .

Ана Вентура е сред новаторите на декоративни стикери за стени

Вентура е един от водещите португалски илюстратори и приложни дизайнери. Завършва  училището по изящни изкуства в Лисабон. Още през 1996 година прави първата си самостоятелна изложба. По програмата „Еразъм” следва илюстрация, печат и живопис във висшето училище по визуални изкуства „La Cambre” в Брюксел. Работи много с агенция „Илустопия” в Лисабон. Рисунките за корици за книги, които прави, са най-търсените в Португалия. Ана Вентура живее и работи в Антверпен.

Творба на Ана Вентура

Работи в най-различни области – от плакати и илюстрации на книги, до създаването на дизайнерски дрехи и текстил. Заедно с още двама художници създава проекта „Tiled”, който показва платове, които повтарят точно шарките на традиционните цветни теракотени плочки – един от символите на старото лисабонско изкуство. Вентура е и сред новаторите, които правят декоративни стикери за стени – изкуство, което все още е малко познато у нас.

В три дни тя ще проведе работилница под заглавие “Отвън/ отвътре” заедно с пловдивски художници. В изложба от 7-и до 22-ри март в галерия „Лабиринт” ще могат да се видят резултатите от работилницата, както и творби на Ана Вентура.
През целия ден на 7-и март, от 11.00 ч. до 20.00 ч. ще може лично да се срещнете с португалската художничка, която ще представи и една от последните книги с нейни илюстрации. 

Източник: Plovdiv2019, снимки: Facebook