Предстоящата изложба на Станислав Беловски изследва алтернативните „какво ако…“

На 5-ти март тази година е представянето на изложба от Станислав Беловски, която ще продължи до 23-ти март. Тя ще се състой в галерия Нюанс от 19.00.

Някога да сте си мислели какво ще е да се върнете в миналото и да промените начина, по който нещата са станали? Или как редактирането на миналото ще се отрази на бъдещето? Може ли теорията за мултивселената от някой документален филм да даде отговор или трябва да овладеем пътуването в Космоса първо?


В 14 нови работи предстоящата изложба на Станислав Беловски изследва алтернативните „какво ако…“ светове на космонавти и ангели, на модата, корсетите на Фрида, скафандри, пилоти, известни картини и една принцеса. „Няма причина да напускаме Слънцето“ (“No reason to leave from the sun”), оптимистично заявява заглавието на изложбата, в тон с привидно безгрижния и ясен визуален език, който свързваме с работата на Беловски.


„Експериментирам с колажите, с използването на образите като цветове и щрихи от доста време, така че работите в изложбата следват и развиват тази насока. Много се забавлявам, като виждам този колажен и смесващ визуален език да се използва широко в интернет меметата, но също и от известни музейни институции в комуникацията им с публиките.“, споделя авторът, известен също и с ироничните си колажи в социалните медии.


Трябва да се отбележи обаче, че аналоговия характер на работите от “No Reason to Leave from the Sun” дава доста по-различна перспектива от тази, която виждаме в мрежата.

„Това е втората изложба на Станислав Беловски, която представяме, и мислим, че ще е също така провокативна, посещавана и успешна като предишната.“, очаква Неда Митковска, галерист в галерия Нюанс.
текст: Нийл деГрас Тайсън

За автора:

Станислав Беловски е визуален артист, роден през 1976 г. в София.

Има няколко самостоятелни изложби, сред които: S’exprimer, 2017; Корекция на социализма, Нощ на музеите и галериите, Пловдив, 2015, 2014; No feelings, Галерия Буларт, Варна, 2012; Send me a Postcard, Darling, Галерия за съвременно изкуство1908, София; както и популярната Make Art Not Friends в галерия Нюанс, София, 2017.

В момента, работи на Станислав Беловски са на показ в рамките на ART Revolution Taipei, Тайван.

Станислав Беловски е участвал в групови изложби като: КОСМОДРУМ, галерия One Monev, София, 2018; ART Revolution Taipei, 2018, 2017,Тайпе, Тайван; Circular, 2018, bG Gallery, Санта Моника, САЩ; Образ и подобие : 77 Автопортрета на съвременни български художници, 2015, НХГ, София; Изложба на финалистите на конкурса за съвременно българско изкуство на галерия Нюанс, 2015, галерия Нюанс; Contempo 2013, Градска художествена галерия Варна; Кошмарт, 2013, галерия Графит, Варна; New life Str., 2012,The Fridge Gallery, София, и други.

Негови произведения са собственост на частни колекции в България, Франция, Нидерландия, Гърция, Русия, САЩ, Канада, Австралия, Тайван.

Станислав Беловски е два пъти финалист в ART Revolution Taipei Grand Prize Contest (2018; 2017), финалист от Конкурса за Съвременно изкуство на Галерия Нюанс, 2014, номиниран за наградата за изкуство на Алианц България (2018; 2016; 2012) и др.