В театъра: Гледай сцената, не говори с актьорите

В училищен салон в едно смолянско село се случва нещо необикновено. В единия край на залата жена рисува върху пясък. Камера улавя движенията на ръцете ѝ, a прожектор ги пренася на голям екран зад нея, където оживява морското дъно и съществата, които го обитават. Децата в залата са вперили поглед в екрана – за първи път виждат толкова надълбоко, а за някои това е и първи контакт с морския свят.

Близо до рисуващата жена седи шест-седемгодишно момиченце, което не обръща никакво внимание на екрана – вместо това, то следи всяко нейно движение. Не откъсва поглед от нея дори когато залата зазвънтява от смеха на другите деца или от публиката се изтръгва задружно „Ааах!“. Това е първият досег на момиченцето с жена, която се изразява свободно чрез творчество.

„В детските душѝ остава много дълбок отпечатък от преживяното чрез изкуството“, казва театралният режисьор Петър Тодоров, с помощта на когото пясъчната постановка се провежда в родопското село.

Именно за да разкрива нови светове за децата и да разпалва въображението им, както и за да им показва различни начини за себеизразяване, преди седем години Петър и неговата съпруга, актрисата Десислава Минчева, създават „Забранено за възрастни“ – фестивал за театрално изкуство за деца и техните семейства. В продължение на седмица всяка есен фестивалът представя над десет театрално-танцови продукции и поне един нов детски игрален филм пред деца от 3 до 18 години в над 15 населени места в Средните Родопи.

Регионът няма достъп до театрално изкуство от 2010 г., когато затваря врати драматичният театър в Смолян, и въпреки че е възстановен през 2014 г., днес театърът работи с ограничена програма поради липса на финансиране. Така „Забранено за възрастни“ е единствената възможност на местните общности за досег с професионален театър и се провежда благодарение на всеотдайността на Петър. „Децата имат нужда от това“ е простото му обяснение и именно тази нужда оправдава стотиците часове, които прекарва в пътуване из региона да търси подкрепа от лидерите на местните общности и бизнеса и в подготовка на постановки с образователна цел.

Въпреки названието на фестивала, семейните представления са също важна част от програмата, като желанието на Петър е семействата да ходят заедно и след това да си говорят за преживяното. Постановките са подбрани внимателно, за да повдигат важни въпроси, за които възрастните често остават безмълвни – поради неудобство или неопитност, но на които е важно децата да получат отговор: Защо момчето целува момичето? Защо кучето ражда малко кученце? Откъде се появяват цветята и бебетата? Кой е по-реалният свят – този на хората или този на технологиите? Дали най-добрият начин да се освободиш от страха си не е да преминеш през него?

„Тогава на помощ се притича изкуството, защото само то има достатъчно изразни средства, за да отговори на детските въпроси“, казва Юлиана Дечева, програмен експерт в  програмна област „Привлекателни и жизнени общности“ на Фондация „Америка за България“. Припознавайки важната роля на изкуството в детския свят и необходимостта от качествена театрална продукция в Средните Родопи, Фондацията подкрепя „Забранено за възрастни“ от 2013 г. насам.

„Програмата на фестивала включва представления от различни български и чуждестранни трупи, защото е важно за децата да знаят, че светът е по-голям от техния“, казва Петър.

„Изкуството е празник и е важно да създаваме празници за децата, защото те им помагат да мечтаят. Освен това изкуството им показва, че човек за човека е брат, показва им какво е любов, човечност, хуманност, съзидание, приятелство“, допълва той.За важната роля на изкуството, на празниците и мечтите в детския свят Петър Тодоров разказа по време на третата годишна среща на общността на Фондация „Америка за България“ на 30 януари 2019 г.