Духът на екстаза – историята на богини и тайни дела

 “Дух на Екстаз” е история, която трябва да бъде извадена от света на клюките на лондонското висше общество. Тя включва богати и аристократични благодетели, красиви жени и тайни дела. Присъединете се към нас на пътешествие, подправено с интриги и трагедии, които ни отвеждат от богините на Втори век до модерния свят на луксозния мобилизъм.

Духът на Екстаза е орнамент, стоящ на капака на автомобила “Ролс Ройс”. Той е във формата на жена, облегната напред, с ръце, изпънати зад и над нея, извиваща се плат, издигаща се от ръцете ѝ до гърба, наподобяващи крила. Това се превръща в емблематичен символ на лукс и елегантност.

 

Британски консерваторски политик (разпространител на моторни превозни средства),  първи поръчва от тези орнаменти на капака. Това е лорд Монтагу, с истинско име е Джон Уолтър Едуард Дъглас- Скот- Монтагу, втори барон Монтагу. Но да се придържаме към лорд Монтагу. Той се обръща към своя приятел, скулптора Чарлс Робинсън Сайкс, завършил Кралския колеж по изкуство, който прави първата фигура като жена, стояща на единия си крак, с рокля, падаща зад нея и държаща пръст на устните си, сякаш пази тайна.

Джон Уолтър Едуард Дъглас- Скот- Монтагу, втори барон Монтагу, 1915, Снимка: Library of Congress

Модел на фигурата е Еленор Веласко Торнтън, позната като Торн. Само няколко отливки са  направени през 1911 и малко са тези, които оцеляват. Торнтън е била секретарка на Монтагу, а слухове твърдят, че е била и негова любовница. Тази фигура, направена от Сайкс e наречена Шепотът.

 Еленор Веласко Торнтън, Снимка: Motoring Picture Library

След като вижда първия модел, Клод Джонсън, управляващ директор на “Ролс Ройс”, иска от Сайкс да създаде  грациозна фигура талисман, която би украсила всички бъдещи коли на “Ролс Ройс”. Неговата задача е да предаде духа на “Ролс Ройс” наричан “скорост с тишина, липса на вибрации, загадъчно овладяване на великата енергия и красив жив организъм с превъзходна елегантност.” Джонсън е имал предвид статуята “Крилата на победата на Самотраката” в Лувъра. Крилото Победа (или още Нике) е богинята на силата, скоростта и победата и често може да
бъде видяна с крила.

Но изглежда, че Сийкс чувства, че има нужда от по – женствен, нежeн образ и продължава да използва Торнтън  като свое вдъхновение. Въпреки това, точно като “Крилата на победата” тя тя се изправя пред вятъра с чувство на ритъм и триумф. Ние може да не украсяваме нашите кораби с фигурки вече, но понятието фигура, символизира художествено умение, престиж и собственост, който живее на пазара за луксозни автомобили.

Според източници тайната страст между Монтагу и Торнтън оцелява десет години, известна само на шепа близки приятели. Торнтън е била с беден социален и икономически статус и Монтагу се жени за Лейди Сесил Виктория Констанс Кер.

Фигурата е имала 11 превъплъщения, имена и размери, от “Шепотът” и “Духът на скоростта”, до сегашното й име- “Дух на Екстаз”, известна също като “Емили”, “Сребърна лейди” и “Летяща дама”. Колекционните версии са въведени за по-малки спортни автомобили, а сегашната версия има луксозен механизъм за защита. Ако някой упражнява натиск върху фигурката, колата разпознава какво се случва и веднага прибира фигурката в капака. Оригинално талисманът е бил посребрен, но през 1914г. се променя и става никелов или хромирана сплав, за да се избегнат кражбите. Днешните модели са създадени да приличат на Еленор Веласко Торнтън и са ръчно направени чрез процеса на загубения восък. Днес Вашият “Дух на Екстаза” може да бъде от неръждаема стомана, 24 каратово злато, осветени матиращи кристали, както и маторан черен с диаманти.

Нашата любовна история за съжаление завършва тъжно. Еленор умира на 30 декември 1915 година, когато SS Персия е унищожена от немска лодка. Тя е придружавала лорд Монтагу до Индия. Смятало се, че той също е загинал, но бил открит след няколко дни прилепен към спасителен сал.

One Comment on “Духът на екстаза – историята на богини и тайни дела”

Comments are closed.