Инсталация с 600 000 възела краси площад в Мадрид

Посетителите на площад “Майор” в Мадрид ще бъдат посрещнати от ослепителна инсталация на художника Джанет Ечелман. Известна с нейните скулптури с прежда, това изкуство е най-новата работа в нейния проект Earth Time”, който стартира през 2010 година.

Със своите 600 000 възела и 77 килограма въжета, тази нова мрежа е 15 пъти по- здрава от стомана по тегло, но се движи нежно, галена от преминаващия бриз.

Обличана в портокали, розови, лилави и червени,  скулптурата наелектризира историческите сгради под нея Работата на Ечелман се намира над статуята на на крал Филип III и действа като електрически облак.

Макар че се спуска като приличащ на извънземни космически кораб, абстрактната форма получава своето заглавие “1.78”, заради “броя на микросекундите, с които деня на Земята е бил съкратен в резултат на земетресението през 2011 г. в Япония”.

Инсталацията на Ечелман е инсталирана, за да отбележи 400-годишнината на Мадрид. “През последните четиристотин години хората се събраха на площад “Майор”, за да станат свидетели на бикове и испанските инквизиции,” коментира тя. “Днес ние се събираме заедно с изкуството, което изследва нашата концепция за времето, за да обсъждаме идеи. Това е надежда траектория за човечеството”.

Интересът на Ечелман във времето е особено насочено към онези, които живеят в големи градове, които често са затънали в енергията на градската среда и нямат възможност за размисъл. “Чувствам нужда да намеря мигове за съзерцание в ежедневния градски живот“, обяснява тя. “Ако моето изкуство може да създаде възможност да размишляваме за по-големите цикли на времето и да ни напомня да слушаме вътрешната ни същност, вярвам, че това може да бъде началото на трансформацията”.