Колекционерско богатство от цял свят на изложение в Холандия

Работата на опитните дилъри на изкуство е спокойна, но това не означава, че не липсва никакъв екшън.

Претърсването на архиви, посещенията в частни апартаменти, къщи и замъци, проучване на обекти с все по-усъвършенствана технология- залозите са високи.

На европейския панаир на изобразителното изкуство (TEFAF) в Маастрихт, Холания, който се откри в четвъртък, 8 март, са изложение редица исторически творби, намиращи се в прескачащ ценови диапазон.

В по-високия край на ценовия спектър Галерия “Агнес” в Лондон представя “Поклонението на магиите” от ранния бароков художник Джулио Цезар Прокачини, която беше продадена за 1,5 млн. евро. Картината е намерена от колекционерът Клиф Шорер в апартамент в Мадрид през 2015г.  Друга картина от поредицата от колекцията му в момента е заемна в музея на изкуство Уорчестър.

Лондонският Rupert Wace Ancient Art предлага гръцка чаша от 540-530 г.пр.Хр., която отскоро се приписва на художник, известен като Centaur Painter, за 35 000 евро.

Ето и историята на още три нови открития, представени в TEFAF в Маастрихт, Холандия:

 

Автопортретът на Антонио Канова на Джорджоне (1792)

Галерия Antonacci Lapiccirella, Рим

Цена: € 400,000-800,000

Известният скулптор искал да получи уважение като художник. По-конкретно, той искал да види дали може да заблуди връстниците си да вярват, че една от неговите картини в действителност е дело на великия ренесансов майстор Джорджоне. След като изследва други автопортрети на венецианския художник, Канова създава тази картина.

Макар историята на този автопортрет да е включена в много разкази за живота на Канова, местонахождението на произведението беше неизвестно доскоро.  Колекционерът Лапичицела го купува от семейство, което го  притежава в продължение на 150 години. “Продавачът не знаеше, че това е Канова – купихме я като анонимна“, разказва Лапичицела за “Арт Нюз”. Той подозира, че работата може да бъде легендарният автопортрет, защото панелът е от 16-ти век, но материалите са неокласически.

Ученият Фернандо Мазцока потвърждава автентичността на творбата отчасти с помощта на инфрачервена камера.

“Викът” на Едвард Мунк (1895)

Дейвид Туник, Ню Йорк

Цена: седем цифрена (в долари)

Тази литография доказва, че ценообразуването и внимателното водене на записи могат да се отплатят в дългосрочен план.

През 1895 г., същата година, в която Мунк създава “Викът”, която се продава за 120 млн. долара на търг през 2012 г., той направи 25 литографии със същата емблематична фигура. Но не всички са създават еднакво. Най-ценните са тези от първата версия. Днес около половината от първите 10 картини са в музеи.

Литографията, която е изложена на панаира в Холандия е от оригиналната версия на Мунк. Работата е в по-добро състояние, отколкото много от другите първи и има подпис.

 

Христос в Гетсиманската градина (1660 г.) от Учителя на братята Свети Себастиан

Kunstkammer Georg Laue, Мюнхен / Лондон

Цена: Висок шест цифрена (в евро)

Това релефно съпротивление може да не се забелязва на нещо на екрана на компютъра ви, но погледнато на живо изглежда впечатляващо. Малко по-ълбоко от 30 сантиметра, той е издълбан толкова ловко, че можете да видите ноктите на апостолите.

Работата идва от колекцията на виенският бизнесмен Карл Рутър, който почина през 1970 година. Но преди TEFAF, произведението никога не е било публично представяно, според галерията, а самоличността на художника е неизвестна до 2016 година. Тогава ново изследване разкрива, че това е дело на учителя на братята Свети Себастиан, който е работил за император Фердинанд III във Виена и е бил един от най-влиятелните скулптори на дребномащабно дърво и слонова кост в средата на 17-ти век.