Следваща стъпка срещу тероризма: отрязване на финансирането

Терористите от ИДИЛ губят позиции, но борбата срещу заплахата продължава.

Европейският парламент работи по мерки за спиране на финансовите потоци към джихадистки групи.
Депутатите търсят начини да ограничат прането на пари през финансовите институции, което би ограничило достъпа на екстремистки организации до ресурси.

Тероризмът е глобално престъпление – следователно, ефективният отговор трябва да бъде също глобален“, заявява депутатът Хавиер Нарт (АЛДЕ, Испания).

Г-н Нарт е подготвил доклад на Парламента, препоръчващ институционална рамка за сътрудничество на отделите за финансово разузнаване на национално ниво. Това би помогнало за преодоляване на проблемите с обмена на информация между държавите-членки.

Трудностите при идентифицирането на произхода на парите и осъществяването на надзор върху платежната система създават възможности за терористични организации, посочва депутатът.

Борбата с тероризма на финансовия фронт

Доскоро ИДИЛ можеше да разчита на сериозни постъпления от продажбата на петрол, откупи и грабежи. Според изследване, изготвено по поръчка на подкомисията по сигурност и отбрана на ЕП, терористите са упражнявали контрол над 161 функциониращи петролни кладенеца в Сирия. Загубите на територии са се отразили на приходите – от 1,9 млрд. щатски долара през 2014 г. те са намалели на 870 млн. щатски долара през 2016 г.

Част от парите за ИДИЛ идват от чужбина или се ползват за финансиране на операции в други страни. Затова са необходими международни усилия за изваждането на тези средства от обращение.

Военната победа над ИДИЛ не означава край на заплахата

Терористичната заплаха за Европа няма да изчезне с отвоюването на окупирани от ИДИЛ територии. Съществува рискът ИДИЛ да се прегрупира и да запази възможности за малки по мащаб нападения срещу цивилни граждани.

„Очевидно е, че има заплаха, която е значителна в страни като моята – Франция. Тя виси над главите на хората като присъстващо навсякъде чудовище“, заявява Натали Гризбек (АЛДЕ, Франция), председателка на специалната комисия на ЕП срещу тероризма.