Това, може би, е причината, поради която България е най-доброто място за започване на бизнес

С убеждението, че всеки може да бъде предприемач, стига да бъде мотивиран и да получи нужната подкрепа, през 2010 г. Фондация „Америка за България“ създаде „Лятната предприемаческа програма“, по която млади българи се обучават в предприемачество в САЩ в един от най-престижните бизнес университети, Babson College, в щата Масачузетс. Обучението дава възможност на български студенти и млади професионалисти до 35-годишна възраст да получат както теоретични познания по бизнес, така и функционални умения необходими за успешното стартиране и управление на собствена компания.

Седем години след началото ѝ, през обучението са преминали над 200 участници от цялата страна, а всеки трети участник има собствена компания, 12% са самонаети като консултанти, а половината работят в частния сектор.

Една пета от участниците в програмата са създали 50 компании след завръщането си от САЩ, като 39 от новостартираните бизнеси са все още на пазара, осигурявайки 160 работни места. Компаниите, създадени от участници в „Лятната предприемаческа програма“, оперират в различни области: малко над една трета са в IT сектора, 10% се занимават с хранителен бизнес, a 8% от компаниите предлагат услуги в областта на маркетинг и рекламата.

Още резултати
Според данните от проучването за въздействието на предприемаческата програма, 87% от участниците вече получават месечен приход от бизнеса, който са създали след обучението. За половината от тях този приход съставлява над две трети от личния им месечен доход, което показва активната търговска дейност на новите компании.

Освен на българския пазар, половината от новосъздадените бизнеси оперират и на международни пазари, а общата сума, която стартиращите компании успяват да привлекат от инвеститори и акселератори, възлиза на 1.6 милиона долара.

Изследването показва и ефекта от обучението върху личностното и професионалното развитие на участниците. Програмата помага на участниците да развият важни бизнес умения и ключови личностни характеристики, а един от най-ценните резултати е създаването на активна организация на възпитаници на програмата, която работи за развитието на предприемачеството в България – „Асоциацията на българските лидери и предприемачи“. Повече за инициативите на асоциацията можете да откриете на техния уебсайт.

Когато Фондация „Америка за България“ създаде „Лятната предприемаческа програма“ през 2010 г., инициативата беше една от малкото възможности за обучение по предприемачество. Днес съществуват и други програми, които помагат на млади и инициативни българи да развият своите предприемачески умения. Вижте кои са те в следващата таблица.

About simmona

qsdvbgnjm,

View all posts by simmona →