Шоуто „Абсурдни времена“ продължава с нецензурирана версия на хитовото заглавие

Анжела Димчева

 

Хитовата стихосбирка „Абсурдни времена“ в съавторство на Маргарита Петкова и Добромир Банев зарадва хилядите фенове на поезията с ново издание. Първият вариант беше резултат от задочен диалог между двамата творци преди 10 години и претърпя няколко издания, преди да изгрее и в драматургичен вариант, реализиран от Нона Йотова и Петър Антонов през 2017 г. Сега обаче издателят Пламен Тотев (ИК „Персей“) поднася на жадната публика нецензурираната версия, в която има и съвсем нови диалози.

 

Премиерата на луксозното томче предизвика интереса на стотици фенове, които щурмуваха „Ялта клуб“ вечерта на 10 февруари. Никакъв страх от Ковид не може да попречи на обожанието към тези двама великолепни поети! Те не просто четоха откъси от своите творби, те изиграха импровизирано етюди на тяхното създаване, включвайки и актуални теми като маските, изолацията, линейките; да пародираш себе си, да изразиш тази свобода, която реферира към най-интимните зони на човешкото – това не е дадено на всеки…

Много рядко говорим за бестселър в поезията, защото това е бутиково изкуство. Ето че публиката откри своята поетична нирвана. Но абсурдното в „Абсурдни времена“ е всъщност парадоксалният сблъсък на егоизма и благородството, на любовта и игнорирането, на ревността и  чаканата целувка, на самотата и искрите надежда в чашата с вино, която събира две души… След хиляди придобивки и загуби по пътя всеки от нас в края на нощта посреща светлината с любов. И тя няма граници, няма изчерпване, няма количествена оценка за нейната истинска същност. А най-трудното е да намериш човека, с когото по лудост си приличаш в този „психодиспансер“ – животът, казват двамата поети.

Пределно развълнуван, издателят Пламен Тотев призна: „Това са двамата най-обичаните съвременни поети, най-търсените и продавани наши автори. Възхищавам се на Добри, че той успява да напипа пулса на градския човек. А стиховете на Марги провокират, тя достига до всеки читател, защото казва това, което всеки иска да чуе за себе си… Тази книга се дописва през годините. Надявам се техният творчески тандем да продължи и занапред“.

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на събитието прозвуча видео обръщение от министъра на културата Атанас Атанасов, в което той прочете две стихотворения от стихосбирката. Той изрази съжалението си, че не може да присъства лично, тъй като е под карантина, и поднесе поздравления към двамата поети, определяйки книгата им като „бижу“.

 

Сред присъстващите бяха Весела Кондакова – зам.-министър на културата, Кирил Вълчев – директор на БТА,  олимпийската шампионка Мария Гроздева, актрисите Катерина Евро, Нона Йотова, Петър Антонов, Галя от „Каризма“, журналистката Валерия Велева, десетки писатели, художници и музиканти. 

Прекрасните фотографии в книгата са дело на Ивелина Чолакова, дизайнът е на Стефан Тотев.

Присъстващите вдигнаха наздравици с бутиковите вина –  бяло и червено – на 24/42 Winery Estate.

 

 

 

 

Из „Абсурдни времена“ (Нецензурирана версия), 2022

Тя:

О, завистта! Любимият ми грях!

Тя избуява, щом ми чуят името.

Да ни завиждат! Значи ги е страх.

Не сме безлични, а неповторими!

Не влизам в грях аз – горделивостта

принципиално ми е неприсъща.

Гордея се, че заедно с любовта

живеем с теб – делим легло и къща.

Делим куплети, вино и статив,

цигари, пепелник… Те ни отиват.

Нали ти стига, за да си щастлив?

На мен ми стига, че до теб съм жива!

Крещим си – от любов, а не от гняв.

И трупаме целувки – не от алчност.

Спим до обяд под синия чаршаф,

но не от леност – а от отмалялост.

И нека ни приписват грехове –

оглеждат ни през криво огледало.

Нали ти стигат мойте светове?

На мен ми стига, че със теб съм цяла!

 

 

Той:

Библейските препратки са от страх,

че може да не ме приемеш лично…

Те, камъните, станаха за смях

в ръцете на завистници двулични.

 

Делим живот. Не просто синкав дим

от хиляди изпушени цигари…

Съдбата си и стихове делим,

така е, под лъжичката ни пари!

 

Не знаем с теб какво е леността –

живеем, пушим, пием, пишем – факт е!

Такава е по същност любовта –

докато действа, другото в антракт е!

 

Косата ти ухае на море.

Очите ти ме искат, аз го зная.

На теб ти стига, че си мен?

Добре!

Делим си и началото, и края!