Ще разреши ли “Петро” дълбоките проблеми на Венецуела

Президентът Николас Мадуро обяви плановете си да създаде криптoвалута валута, наречена “Петро”, като начин да се победи “финансовата блокада”, наложена от санкциите на САЩ по отношение на неговия режим.
Криптовалутите са виртуални “монети”, които се “добиват” от компютри, използващи сложни алгоритми. Най-известната и широко използвана криптираща валута е биткойн.

Мадуро заяви, че венецуелската криптираща валута ще бъде подкрепена от петролните, златните, газовите и диамантните запаси на страната. Венецуела е домът на най-големите резерви на суров петрол в света, но производството му непрекъснато спада до 13-годишно дъно, след като компаниите спряха някои операции поради неплатени сметки.

Златните, газови и диамантени стопанства са малко по-малки и те се броят от централната банка на страната в своите 9,7 милиарда долара намаляващи валутни резерви, нищожни за всяка страна.
Мадуро обвинява санкциите на администрацията на “Тръмп” за това, че американските банки не желаят да участват във финансови сделки с венецуелското правителство, било като купувачи, или като платци.

Въпреки това, криптопогасителността едва ли ще разреши дълбоките финансови проблеми на страната.

Венецуелското правителство и неговата държавна петролна компания PDVSA са погасили някои облигации през ноември, според агенциите за кредитен рейтинг. Много експерти смятат, че пропуснатите плащания означават, че страната е определена за неизпълнение по всичките й приблизително 65 милиарда щатски долара дълг, дължими на облигационерите, пише money.cnn.com. Това вероятно ще влоши вече тежкия хранителен и медицински недостиг на нацията.
Като цяло Венецуела дължи на инвеститорите си около 141 млрд. долара. Сред тях са Китай, Русия, петролни компании и други компании, според Moody’s Investor Service. Руските лидери неотдавна се съгласиха да забавят плащанията на Венецуела за 3.5 млрд. долара, но тази разбивка едва ли ще разреши дълговата криза в Южна Америка.

Съобщението на Мадуро идва във време на нарастващ интерес към криптовалутите.
Биткойнът достигна рекордните 11 800 долара. От началото на годината стойността на най-популярната криптовалута нарасна 10 пъти, но с резки колебания.

Това, което също спира дъха, е разпадането на валутата на Венецуела тази година. За да се купи един долар в САЩ в началото на годината, са необходими около 3 100 боливи. Сега доларът е на стойност 103 000 боливи, според неофициалния обменен курс, проследен от dolartoday.com. Експерти казват, че инфлацията е на път да достигне 4000% тази година.

Мадуро каза в неделя, че новата криптова валута ще бъде използвана за извършване на финансови транзакции. Но не е ясно дали облигационерите ще обменят плащания, дължими в щатски долари (господстващата световна валута) за нова и потенциално непредсказуема цифрова валута.
Мадуро, чийто режим е широко обозначен като диктатура, не е казал дали криптовият курс ще бъде използван от обикновените венецуелци да купуват хранителни стоки, лекарства или други основни неща.

Мадуро е известен със своите изящни изявления, които са посрещнати с аплодисменти, но не произвеждат осезаеми резултати. През септември той обяви план за предоставяне на зайци на семейства, страдащи от недостиг на храна, за да помогне за справяне с широко разпространения глад в страната. Така, че идеята за “петро” може и да си остане само идея.