Изложба с модни фотографии на Златимир Араклиев и Бенджамин Хънг

„+7 HOURS” е проект на концептуалната дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22”. В него чрез визуалния език на съвременния моден дизайн се преплитат японската и българската култура. 

Откриване: 11 февруари, сряда 19:00 – 21:00 ч., ”DOZA Gallery”

Основното изразно средство е дрехата, разглеждана не като носимо и функционално облекло, а като художествен обект: дреха-скулптура, носеща свое собствено послание в тематичния комплекс на проекта. Творческият импулс зад „+7 HOURS” е актрисата Ирмена Чичикова. Японската философия wabi-sabi, дългите години четене на японска литература и поезия оставят дълбока следа в нейното подсъзнание, което я довежда до неизменното желание да се впусне в това приключение.  Вдъхновения за дизайнерите са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни.

В самата изложба фотографът Бенджамин Хънг ще ни преведе през магията на нощен Токио, шинтоистки храм, а красиви фенери и мистичният токийски квартал Шинджуку ще бъдат част от двойнствения образ на енигматичната Ирмена, побрана в българското си тяло с японска душа: облечена в традиционна българска носия и в автентично японско кимоно.  Модните фотографии на Златимир Араклиев, отново с главно действащо лице Ирмена, ще ни покажат необичайната перспектива, която подсилва монументалността на обекта-дреха, изважда го от уталитарния му характер и го доближава до скулптурността на неподвластен на краткотрайни течения артистичен обект със собствен смисъл и послание.