Елица Матеева – Паскинс с изложба във Варна

elica-mateeva-paksins

На първи ноември в Галерия 8 от 18.00 часа Елица Матеева – Паскинс ще покаже за първи път на варненската публика своите нови 9 живописни платна.

За своите творби художничката споделя:

„Нямам представа какъв е стилът ми. Истината, е че работата ме води – любопитството и нетърпението. Правя малки скици в един тефтер, които дочакват да бъдат нарисувани на платното в някакъв момент. Основното е движението и нетърпението – доскучава ми „копаенето” на място – променям непрекъснато. Може би това пречи на дълбочината, но помага на ширината. Така понякога остават проекти неизпълнени в замислената форма, защото вече тичам напред. Но тефтера ги пази…. Наистина скулптурата ме привлича. Като стане неудържимо – имам един сандък пълен с дървета събирани по плажовете – отварям го и почвам да сглобявам разни фигури. Това ме сваля на земята, връща ме в занаятчийското, в играта. Вдъхновението е потъване. Съсредоточаване в работата, съмнение, вълнението от малките открития. Така опитомявам вдъхновението. Има може би някаква сдържаност в картините ми, но това е характерът ми. Предпочитам стаената емоция, а не нахалното разголване – не вярвам в него. Изразявам взаимоотношения, главни и второстепенни герои, истории. Да хванеш за ръка нечии радости или тревоги и да ги поведеш лъкатушейки из тайнствени пътеки.“

Художествената критика определя Елица Матеева – Паскинс като художник с мощна енергия в изказа на живописта. За нея Албена Щеньовска-Еглофф споделя: „Композициите й, макар и в малък формат понякога, винаги въздействат монументално. Цветовите гами са монохромни с ярки акценти. Но те носят своята емоционална стойност на чистота, простота и много искреност.
В живописта на Елица Матеева-Паскинс присъства и линията, която заживява като графичен момент в композициите й. Авторката има силно изразен експресионистичен почерк, на моменти и сюрреалистичен. Картините ѝ са преживени мигове, които ни отвеждат в дълбокото – за осмисляне и нова глътка въздух, с остротата на надеждата /както споделя тя самата/. Истинското изкуство е само това, което може да развълнува зрителя.”

Елица Матеева – Паскинс

Родена 1970г.

Звършила Академия „Жул Паскин“ през 1996 г. при проф. Николай Майсторов и Ива Владимирова.

Член на съюза на художниците от 2010 г.

Последни изложби:

2017г. – Самостоятелна изложба в „Cube gallery“,

2018г. – Изложба „Николай Майсторов и ученици“ в Квадрат 500 ,

2019г. – галерия „Жорж Папазов“ – Ямбол ,

2019г. – Самостоятелна изложба в галерия „София прес“.