Крум Дамянов показа нови, различни скулптури

Професор Крум Дамянов, един от най-известните скулптори откри днес, 13 декември, своя изложба с работа от последната година в „Квадрат 500”.
Необикновеността на изложбата се състои в това, че той направи много и различни работи и като невероятно смел човек пое риска да ги експонира на открито, изтъкна директорът на Националната галерия Яра Бубнова. – „Аз смятам проф. Крум Дамянов наистина за един от малцината живеещи днес велики скулптори, създатели на конни статуи. Това вече почти никой не го умее, но той това го може”.

Ето какво разказа Академик Крум Дамянов пред Sofiapress.


Поводът за нашата среща е изложбата Ви в “Квадрат 500” Бихте ли ни разказали повече за това какво вложихте във Вашата изложба, за която знаем, че изложените скулптури са дело от последната една година?
Както се казва на жаргон: още са топли. Току що са излезли и вие сте първите, които питате за тях, първите, които ги виждат. Това е в едно време, когато ако кажа, че бях свободен – лъжа, тъй като имаше пет, шест чудесни млади колеги, които много интензивно работеха и всъщност беше една бурна година, в резултат на която са тези работи, които показвам.


Искам да Ви попитам за трите скулптури, които изразяват Вас самият. Това сте Вие в различни периоди в живота си или да не Ви слагам думи, бихте ли ни казали…
Не. Човек никога не е съгласен, не е еднозначен. И има едно решение в момента, подсъзнанието ни се бори с второ, трето. Аз затова го нарекох „Триединство” в кавички, тъй като всъщност е противоречие, което всеки един човек притежава.

С какво са свързани Вашите противоречия в живота и Вашите колебания?
С това, че съм жив. Съвсем нормално е. Човек винаги вижда едно – мисли друго. Аз не съм еднозначно щастлив човек и с един отговор.


С какво изпращате тази година и какво очаквате и си пожелавате за следващата?
Започвам с една истина – аз съм на 81 години. Изпращам моята яка възраст вече. А от тук какво очаквам: да бъда здрав, ако може още малко да поработя, семейството ми да е живо и здраво. Това е.