Нестандартното студио на художниците: Къде Моне и Ван Гог създават картините си?

Свикнали сме с идеята, че художниците създават най-значимите си творби уединени в своите по творчески разхвърляни студия. Представяме си Моне или Ван Гог например, изолирани от външния свят, потопени в духовна атмосфера, отдадени на пълно спокойствие и опиянени от своето вдъхновение. И докато много художници позволяват на аудиторията да надникне в работните им кътчета, някои от творците се разграничават от стандартната творческа среда, пише сайтът mymodernmet. За да разнообразим стереотипа на художника-затворник на своето студио, разказваме за някои нестандартни места, от които Моне, Матис и Ван Гог черпят вдъхновение.

Плаващото студио на Моне
Със своя интерес към улавянето на мигновените детайли в природата, импресионистите започват да творят извън рамките на конвенционалните си студия и излизат, за да се потопят в живописната природа. Клод Моне съчетава най-доброто от двата свята със своето плаващо ателие – лодка, която използва, докато живее в Аржентий, Франция.

Клод Моне – “Студиото – лодка”, 1876

Освен, че този нестандартен метод позволява на художника да плава свободно из река Сена, студиото – лодка му предоставя възможността да проучи отблизо ефекта на светлината върху водата. По щастлива случайност това помага за създаването на неговата поредица картини “Водни лилии”. За тях французинът дори казва, че “Тези водни пейзажи и отражения се превръщат в мания.” Споделя, че това е извън силите за неговата възраст, но въпреки това иска да изрази чувствата си чрез тях.

Освен като средство за своето творчество, Клод Моне използва своята плаваща лодка и като предмет на картините си. Приятелят му, френският художник Едуар Мане дори изобразява лодката в картината “Клод Моне в Аржентий”.

 

Едуар Мане – “Клод Моне в Аржентий”, 1874

Болничната стая на Ван Гог
Когато е само на 37 години Ван Гог се самоубива. В дните преди смъртта си обаче той се лекува доброволно в психиатрично заведение в Сен Реми де Прованс, в южната част на Франция. По време на лечението си художникът продължава да рисува и дори му е предоставена допълнителна стая, която да използва като своя работилница. “Прозорец в студиото” е картина, създадена само година преди смъртта на твореца и ни предлага поглед на работното му тогава пространството.

Точно както би изглеждало едно типично творческо студио, слънчевата болнична работилница на Ван Гог е украсена със завършени картини. Това, което прави впечатление обаче, че панорамата на импровизираното му студио е “съпътствана” от “железните решетки на клетката”.

Винсент Ван Гог – “Прозорец в студиото”, 1889

Червената стая на Матис
Червената стая ни представя работилницата, която Анри Матис е построил за себе си край Париж през 1909 година. Ярките цветове присъстват в картините на художника, включително в “Червеното студио” на Матис, на преден план е изобразено материалното, а неговите нереалистични ъгли отразяват изкривените измерения на пейзажа.

Картина е може би най-известна с дръзката червена палитра, която става любима на твореца. А ако си питате защо точно червено? “Намирам, че всички тези неща се превръщат в онова, което означават за мен, само когато ги видя в червено.”

Анри Матис – “Червеното студио”, 1911