Папа Франциск: Бог да благослови България!

Папата и президентът призоваха за мир и търпимост между религии, етноси и народи

Точно в 10.00 ч. Папа Франциск стъпи на българска земя. Той беше посрещнат от премиера Бойко Борисов, който връчи на папата златовезана икона, омофор и българско кисело мляко, което Франциск е разказвал, че свързва с детството си.

По-късно започна церемонията по официалното посрещане на папа Франциск пред президентството.

Папата и президентът заедно се обявиха срещу омразата

Папа Франциск беше официално посрещнат пред президентството от Румен Радев. Двамата призоваха за мир и търпимост между религии, етноси и народи.

„Нашето общуване трябва да бъде пропито с уважение, с респект към човешкото достойнство – трябва да изкажем гласно нашето несъгласие с всеки вид насилие, с всеки опит религията да бъде манипулирана и използвана за цели, извън чисто религиозните“, заяви папа Франциск.

Президентът Радев беше категоричен, че с папа Франциск споделят „общи грижи и тревоги“, като визира възхода на расизма и ксенофобията в Европа. Радев подчерта, че омразата към различния няма място в нашата страна и допълни: „Нашата история е наситена с войни и страдания, затова знаем цената на мира и знаем, че този мир е траен само когато тържуствуват хуманизмът и толерантността между различните религии, етноси и народи. Българското общество не търпи расизъм и ксенофобия“, подчерта държавния глава, като посочи, че на метри от президентството съжителстват християнска църква, католически храм, джамия и синагога.

На свой ред папа Франциск посочи, че „България, подобно на много други страни от Стария континент, трябва да се справи с това, което може да се разглежда като нова зима: демографската, която е паднала като ледена завеса в голяма част от Европа, като последствие от намаляването на доверието в бъдещето. Следователно, спадът в раждаемостта, съчетан с интензивния миграионен поток, доведе до обезлюдяване и изоставане на много села и градове“.

В същото време, той засегна и темата за бежанския поток: „На вас, които познавате драмата на емиграцията, бих си позволил да ви предложа да не затваряте очите, сърцето и ръката си – както е във вашата традиция, към тези които чукат на вашите порти“.

Патриарх Неофит и папа Франциск се срещнаха в сградата на Светия синод

Само след 17 години Вие сте вторият папа, който идва в България, което няма как да си обясним освен като наистина специално отношение. Вашето желание да ни посетите в Светия Синод възприемаме като израз на уважение към Българската Православна Църква. Уверяваме Ви, че уважението е взаимно,  каза патриарх Неофит в словото си към папата и сподели още: „Използвам случая, за да изразим благодарността ни за радушния прием, който всяка година на 24-ти май оказвате на нашите пратеници в Рим и за съгласието Ви те да извършват Богослужба над гроба на свети Константин-Кирил Философ, и да измолват неговото застъпничество пред Бога за благочестивия и христолюбив български православен народ“.

Двамата си размениха подаръци. България получи богато инкрустирана книга, посветена на Св.Павел. Кръст със скъпоценни камъни краси корицата на книгата.

От своя страна българският патриарх подари на папа Франциск картина на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

За първи път папа влезе в храм-паметник „Свети Александър Невски“ за тиха молитва

Тиха молитва на папа Франциск пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“.

Папата произнесе молитвата „Царица небесна“ на площад „Княз Александър Първи“

Папа Франциск произнесе неделната молитва „Царице небесна“, която традиционно произнася във Ватикана. В изпълнението на обедната молитва участва и българския католически хор.

Молитвата към Света Богородица носи името „Царице небесна“ в периода след Великден, докато в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Тя стига всяка седмица до 100 млн. вярващи от цял свят.

„Намираме се близо до раннохристиянската църква „Света София“ и до Патриаршеския храм „Свети Александър Невски“, където преди това се молих в спомена на свети Кирил и Методий, евангелизатори на славянските народи. В желанието да демонстрирам уважение и обич към тази почитаема Българска православна църква, имах радостта да поздравя и прегърна преди малко моя брат Негово Светейшество Неофит, Патриарх, както и Митрополитите от Светия Синод“, каза Светия отец в речта си.

По време на словото си папа Франциск произнесе на български: “Христос Воскресе”, а хората на площада отвърнаха с: “Воистина Воскресе”. Множеството аплодира Светия отец, след като той каза, че се е прегърнал с българския патриарх Неофит.

Светият отец поздрави част от официалните лица и след това отиде при няколко човека в инвалидни колички. След това раздаде малки подаръци на деца.

Източник: bTV