125 години журналистическо движение у нас и 175 години българска журналистика

От Варна започват проявите по повод тези две забележителни годишнини

През тази година Съюзът на българските журналисти отбелязва 175 години на българската журналистика и 125 години от началото на организирано журналистическо движение у нас.  

Преди 175 години Константин Фотинов издава в Смирна, днешен Измир, списание „Любословие“, което се приема за първото българско журналистическо издание.

За 50-годишнината от това знаменателно събитие български интелектуалци, писатели, адвокати, общественици, сред които Елин Пелин, Иван Вазов и Алеко Константинов, учредяват първото професионално журналистическо сдружение. 125 години оттогава журналистите от печатните и електронни медии в България продължават да отстояват своите професионални права като членове на СБЖ.

Проявите по повод тези две забележителни годишнини започват във Варна, неслучайно на 7 май, празника на БНР.

В РБ „Пенчо Славейков“ от 16.00 часа ще бъде открита документална изложба, проследяваща историята на българската журналистика, подготвена от СБЖ и Държавния архив. Същата изложба ще бъде показана и в София.

На 7 май от 17.00 ч. във Варна, недалеч от Радио Варна, до Слънчевия часовник в Морската градина, ще бъде открита втора изложба, която поднася още интересни моменти, свързани с българската и специално варненската журналистика.

На събитията ще присъстват Снежана Тодорова, председател на СБЖ, доц. д-р Георги Калагларски, член на Управителния съвет на СБЖ и един от организаторите на изложбите, ветерани,  журналисти от Варна и страната.

Празничните прояви ще завършат с тържествено честване в Аулата на СУ „Св. Кл. Охридски“ – София и голям концерт в Българско национално радио.