”Градски и човешки линии” – Pop-up show фотография на Мериан Николова

откриване: 07 януари, вторник 19-21 ч.
В тази „блиц“ изложба, неподправен опит за обяснение в любов на фотографията младата авторка споделя личните си находки в характерен поглед и заряд. „ЛИНИИ В 8МИН“ идва от абревиатура на буквите, които съставляват нейните имена и срещата на времето с пространството в магическото 8.
Проектът е развиван последните няколко години и в кодовото название с подзаглавие „ГРАДСКИ И ЧОВЕШКИ ЛИНИИ“ тръгва от темите-обекти – архитектура и тяло, за да отведе зрителя при вътрешните търсения на Мериан Николова. В 8х8 фотографии и три колажа авторката поставя паралел, среща студената геометрия на града с човешката форма: ние сме кривите, но създаваме правите, какво е контрастът между това, което сме, и това, което правим?
Стремим ли се да вкараме ежедневието в прави линии? Виждаме ли се, чуваме ли се? Кое наричаме градска среда: фон с нас или пък без нас. Как присъстват в него нашите тела, души?
Как търсим център, отговор и сърцевина, какъв е резултатът от нас, в нас? Дали природата на човешките тела е отговор или по-скоро е въпрос?
„…в изразходените два кръга на живота
– моя и твоя кръг
нежно докосване – 8!“
„8 (ученическа балада от 70-те години)“; Ани Илков
Мериан Николова живее и работи в София. Завършва Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика “М. В. Ломоносов”, специалност Лазерна и оптична техника. Работи по специалността си и паралелно с фотография, до преди две години, когато се включва в проекта Фото-Корпус. Оттогава фотографията се превръща в нейна професия.
Фото-корпус е проект за заснемане на културни събития с цел по-доброто им представяне и разпространение. Благодарение на тази дейност, Мериан има възможността да посещава и заснема различни културни събития и изяви, откъдето черпи вдъхновение за личните си проекти. Последният, от които е 8МИН.