Съвременна българска и италианска графика в галерия “Сан Стефано”

grafika-suvremenna-bulgaria-Ex-Voto-Odessaska-i-italianksa-

На 18 септември галерия Сан Стефано се завръща с ПАРАЛЕЛИ – гостуваща изложба на Асоциацията на съвременните италиански графици

Близо 50 са творбите, представени в изложбата със съвременна българска и италианска графика, която обединява селекция от най-изявените български графици, до които се нареждат и представители на италианската асоциация, даващи цялостен поглед към най-новите естетически и семантични постижения в модерната графика.
Изложбата Паралели ще даде възможност на публиката да се докосне до експресивната виталност на тези две реалности, характеризиращи се с графични постижения от най-високо ниво, и като техника, и като съдържателност. Творческата и комуникативна сила на българските графици разкрива своеобразни традиции и чувствителност, които са в диалог с произведенията на италианските автори и взаимно се обогатяват. Наситеността на формални стойности и паралелното богатство на интерпретационни подходи, които характеризират всички изложени творби, налагат на зрителите едно ново времево измерение, изисквайки внимателен поглед отблизо, способен да изследва не само изображението, но и изразните качества, които са дали форма на съдържанието.

През месец май 2019 изложбата Паралели/Confronti бе представена и в Сицилия, в галерията за съвременно изкуство LOC – Capo d’Orlando.

Куратори: Джакомо Миракола – директор на галерия Капо д’Орлaндо и Велико Маринчевски.