”SCHEIN” – самостоятелна изложба на Гергана Николова

“Понятието “Schein” (блясък, проява, илюзия) е било познато още на древните гърци; за тях то е означавало сияние, престиж и слава, но също и нещо, което се проявява. От една страна означава откритост – нещо, което се показва, от друга страна нещо фалшиво – измамен блясък, който заменя истинската реалност.” (Цитат от немското списание за философия “HOHE LUFT Magazin”, брой 6/ 2018)

Откриване: 10 март (вторник) от 18:00 часа в Галерия-книжарница София Прес (ул. „Славянска“ 29)

Галерия-книжарница София Прес има удоволствието да представи самостоятелната изложба “SCHEIN” на художничката Гергана Николова. Изложбата ще представи нова серия от творби, създадени през последната година.
Централно място в произведенията заема експериментът – като част от работния процес, но и като отправна точка за комуникация със зрителя чрез неговите интуитивни търсения. Накъсаните образи, изборът на цветове и противопоставянето между светлина и мрак, поставят аудиторията в диалог с творбите на художничката и със собствените си интерпретации. Това ни дава възможност да отидем отвъд външната форма на изображението и да се потопим в светът на произведенията от серията “SCHEIN”.

Гергана Николова е родена през 1991 година. Завършва Национална Художествена Академия, специалност “Живопис” (Бакалавър и Магистър) през 2016 година при проф. Божидар Бояджиев.
Повече за Гергана Николова:
Official Site: http://gergananikolova.com/
Facebook page: https://www.facebook.com/gergana.r.n/
Instagram: https://www.instagram.com/gergana.r.n/

Куратор: Стела Каменова, съ-основател на творческата резиденция @worldofco Artist Residency
Изложбата “SCHEIN” се осъществява с подкрепата на Съюза на Българските Художници и със съдействието на Галерия-книжарница София Прес.