THE WORLD I$ YOURS- изложба на Хубен Черкелов

На 21 февруари 2019г., четвъртък, в Oborishte 5 Gallery and Hall, се състоя откриването на изложбата на Хубен Черкелов “The world i$ yours”.

В най-новата си изложба художникът отново представя основната тема на своето творчество – образите от банкнотите и монетите. Хубен Черкелов е първият български художник, който представя свои творби в OBORISHTE 5 Gallery and Hall. Г-н Черкелов подбира над 30 платна от различни периоди на своето творчество. За радост на българската публика в новата си изложба намират място и три впечатляващи с размера си платна със сюжети от американската история, участвали в 54-тото биенале във Венеция.

Специално за THE WORLD $ YOURS той проектира неонов надпис с името на изложбата, който е част от експозицията.

Вдъхновение за името на изложбата Хубен Черкелов черпи от емблематичната сцена с прелитащия дирижабъл и преминаващия надпис The World IS Yours пред погледа на Тони Монтана (Ал Пачино) в „Белязаният“ (Scarface). Знакът на долара, който замества глагола в изречението е препратка към творба на художника от 1992г. Там той изписва с медни букви върху дърво: WHAT $ ART. Неоновият надпис, изработен специално за изложбата и за пространството на галерията, е вдъхновен както от „Белязаният“, така и от духа и естетиката на 80-те години в Америка. Така символно образът на обсипаните с неонови знаци булеварди, светлина и лукс се пренася като атмосфера, енергия, блясък и гордост в залата на OBORISHTE 5 Gallery and Hall.

100 leva- Madara Equestrian
Oil and acrylic on canvas

Хубен Черкелов е разказвач в образи. Той чете изображенията върху парите, разкодира ги, превежда ги и ги пренася от миналото в настоящето. Чрез безпристрастния му поглед научаваме много за историята на народите по света. Художникът пътува в миланото като се рови в настоящето, за да открие монети и банкноти като 2-та колона от Коста Рика от 1936-а с лика на Мона Лиза или 10-те долара с лика на Елвис Пресли, които могат да бъдат използвани само на територията „Грейсланд“. Последните му творби изненадват с неочаквани образи като Батман, Супермен, Супергърл и др. въображаеми образи, намерили място върху различни финансови инструменти.

10$ Canada- Supergirl
Foil and acrylic on canvas

Изложбата “The World $ yours” може да бъде видяна до 30 март в галерия “Оборище 5”, а входът е свободен.

Очаквайте съвсем скоро интервю от Хубен Черкелов за Sofiapress.

200 Rubles Skoblev
Foil and acrylic on canvas