Виненият туризъм с второ място в света за Тракийската низина и номинация за Балканските Оскари 2017

Бутиковата “Вила Терес” щурмува престижните статуетки  

Второто място в света на Тракийската низина  в класацията „10-те най-добри дестинации за винен туризъм на 2017“,  направена от  Wine Enthusiast и най-престижния независим винен конкурс в света Concours Mondial de Bruxelles, се доказва и от третото издание на Балканските награди за туристическа индустрия 2017.  

Престижните статуетки ще бъдат връчени на 5 декември от 20 ч. в хотел Премиер Бест Уестърн, напомнят организаторите от ВИП Комюникейшън.

В една от най-важните туристически категории номинация получи бутиковата “Вила Терес”, село Карабунар.

Винарна „Вила Терес“ е комплекс за винен и СПА туризъм. Комплексът е разположен в южната част на Карабунар, почти на от изхода на магистрала „Тракия“ за Велинград. Районът е известен с богатото си културно и историческо наследство. Карабунар е селище от тракийско – римската епоха. През селото е минавал стар римски път.

За изключително важната роля на виното и неговата употреба в живота на древна Тракия може да се съди не само по артефактите- писмени знаци, но и по многото съдове за пиене, намерени при археологически разкопки в Тракийската низина. Една от най-впечатляващите находки е откритата при разкопките на могилата “Светицата”. Златна маска-фиала с човешко лице. Фиалата тежи почти 700 г и на нея е изобразен човек с властно излъчване и затворени в момент на върховно удоволствие очи.
“Може би това е владетелят, който след като изпива виното, придобива божествена сила, от обикновен човек се превръща в бог”, коментират номинираните по повод откритата маска  на цар Терес I.