„БХАГАВАДГИТА“ – НАЙ-СВЕЩЕНАТА КНИГА НА ИНДИЙСКИЯ НАРОД

Поемата е превод в стихове на Владимир Левчев  в поредицата „Шедьовър“ на издателство „Захарий Стоянов“

Поредицата „Шедьовър“ на издателство „Захарий Стоянов“ представя най-свещената книга на индийския народ. Тя се нарича „Бхагавадгита“ – „Песента на Бхагаван“ или „Божествената песен“. Наричат я и само „Гита“, „Песента“. Създадена е най-вероятно някъде в периода V – II в. пр.н.е. Бхагавадгита е свещена вишнуитска книга, но и прекрасна поема. Тя е глава от древноиндийския епос Махабхарата, но се откроява в епоса като самостоятелна философска и религиозна поема – диалог между Учителя Бог Кришна и ученика принц Арджуна. Всъщност, като се вклинява в епическата поема Махабхарата, Бхагавадгита по гениален начин използва един възлов момент от сюжета на епоса, за да го превърне в своя метафора. Още Вилхелм фон Хумболд, опирайки се на превода, направен през 1823 г. от Август фон Шлегел, нарича Бхагавадгита „най-прекрасната, може би единствената наистина философска песен от съществуващите на познатите ни езици“. Поемата е оказвала голямо влияние върху множество писатели и мислители.

„Божествена песен“ не губи своя смисъл и днес, много векове след като е била създадена в мерена реч на санскрит и след като е била преведена на много езици далеч отвъд пределите на Индия. Бхагавадгита ни учи, че  човек трябва да изпълнява своята лична земна мисия с  любов – да извършва с любов делата си, като се отказва от плодовете им.  Защото стремежът към плодовете на делата обвързва, а безкористното действие  дава върховна свобода. Безкористното действие и Любовта са едно.

Поемата е преведена в стихове  от Владимир Левчев по дословен превод от санскрит на Йорданка Пейчинова и от английски език. За улеснение на читателите има богат справочен материал: обяснителни бележки, азбучник-коментар, библиография, а четирима видни  индийци Бал Гангадхартилак, Ауробиндо Гхош, Мохандас Карамчанд Ганди и Джавахарлал Неру тълкуват поетиката, тайнствата и поученията в  „Бхагавадгита“.

 

    Агенция „София прес“ и издателство „Захарий Стоянов имат удсоволствието и честта да ви поканят на премиерата на книгата „Бхагавадгита“ в превод на Владимир Левчев. Премиерата е на 17 декември (вторник) в 18.30 ч. в галерия „София-прес“ (ул. „Славянска“ 29).