„Как да изследваме градския живот“ – проф. Ян Геел ще представи във Варна новата си книга

Визитата е по покана на ВСУ „Черноризец Храбър“, който издава книгата на български език 

Световноизвестният датски архитект и урбанист проф. Ян Геел пристига във Варна, за да представи новата си книга „Как да изследваме градския живот“. Книгата се издава на български език от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Представянето от автора ще е на 5 март 2020 г. от 17,30 ч. в Хотел-галерия „Графит“ в морската столица.

Българският превод на „библията в урбанистиката“ е на доц. д-р арх. Пламен Петров – преподавател в Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“. На 180 страници проф. Ян Геел и неговият докторант Биргит Сваре представят знанията за човешкото поведение в градската среда, равнопоставено със знанията за сградите и транспортните системи.

Основната цел на изданието е да утвърди градския живот като важна част от градоустройственото планиране. „Необходими са политическа воля и лидерство, за да се адресира проблемът към градския живот“, се казва в увода на българското издание. „Проучванията могат да бъдат важен инструмент за подобряване на градските пространства, поставяйки за цел оформянето на градове с човешки облик. Изследванията могат да бъдат използвани при вземането на решения като част от общото планиране или при планирането на отделни елементи, като улици, площади и паркове“, пише още в изданието.

„Как да изследваме градския живот“ е основна книга с инструменти за всички, които се стремят да създадат по-добри градове за хората“, смята Роб Адамс – директор на мелбърнския „Сити дизайн“.

Проф. арх. Ян Геел е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Варненския свободен университет. Под неговия патронаж е студентската лаборатория „Варна – град за хората“, която традиционно се провежда във ВСУ „Черноризец Храбър“. Един от специализираните d,nrjeujw,kr кабинети в университета носи неговото име.

Проф. арх. Ян Геел е автор на монографиите „Градове за хората“, „Живот между сградите“, „Нови градски пространства“, „Публични пространства – обществен живот“ и др. Негово дело са реализирани проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва и др.

Книгата „Как да изследваме градския живот“ се издава със съдействието на „Холдинг Варна“ АД.

Още информация за гостуването на проф. арх. Ян Геел следете на
https://bit.ly/3bOGFMq и в сайта на университета www.vfu.bg

Мирослава Георгиева – ВСУ

Снимка:гр.среда Златка Вълканова