Събраха Съвременното изкуство на България в книга

Какво се случва със съвременното изкуство в България? Ние всички се интересуваме от него, но когато реално се опитаме да направим равносметка за случилото се през последните 30 години в тази сфера, се оказва, че темата е така обширна, че не може да се впуснем без нужното ни въведение.

Инициативата да се представят достъпни и разбираеми за всекиго лекции по съвременно изкуство започва през 2011г. от Весела Сариева и Фондация “Отворени изкуства”. Тя предлага на изкуствоведа и куратор Весела Ножарова да представи богатата родната ситуация от края на социализма до нашето съвремие. Да се направи сериозно проучване по темата не е лесно: материалите са разхвърляни, в музеите не винаги се водят архиви за част от изложбите, липсват преводи. Самият период е изключително продуктивен откъм творене и разнообразие. Весела обаче проявява смелост да бъде пионер  и направеното от нея изследване става първото сериозно проучване за българско съвременно изкуство. При това достъпно и за аудитория, която не е част от творческите среди.

Скоро става ясно, че лекциите на Весела Ножарова могат да бъдат събрани в книга, която да бъде припозната от всички в областта и в същото време да послужи на тези, които не са имали възможност да посетят програмата за обучение. Начинанието е предизвикателство. Тя отделя почти пет години, за да направи едно качествено и мащабно културологично изследване. Весела се стреми преди всички стилът да й бъде четивен, а подбраният снимков материал да е една адекватна извадка на творческия дух за отделните години. И така “Въведение в българското съвременно изкуство 1982-2015” на книжен носител е вече факт, благодарение на съвместните усилия на издателство “Жанет 45”, Фондация “Отворени изкуства” и SARIEV Gallery и разбира се, нейната авторка. Такива книги са нужни и трябва да ги има. Тяхната легитимност е константа, заради многостранната им перспектива, която разглежда събитията през множество гледни точки. А съвременното изкуство само по себе си е необходимо за всеки мислещ и има нужда от активна публика, която търси и иска да разбере.

“Много ми се искаше тази книга от една страна да въвежда, да популяризира за всички, които са фенове на изкуството, но в същото време да е и една много добра основа за изложби, за изследователи. Тя ще бъде постоянна колекция в домовете и се надявам да навлезе в най-добрите музеи и културни центрове навън и оттам нататък да отвори една врата.” – сподели Весела Сариева по време на представянето в СГХФ, на което присъстваха над 120 души.

Книгата обхваща последните 35 години и се връща назад до 1982г,. Разделена на четири глави, тя разглежда най-напред късния период на социализма,  след което наситените и бурни откъм изкуство и събития 90 години, чието многообразие намира се събира в следващите две части.. Последната глава обхваща спецификата на нашето съвремие след 2000г. Нейна цел е да пресъздаде увлекателно кипежа на времето и стремежа към експеримент, без да се мисли за публиката.  За Весела е важно да представи многообразието от общности и движението между тях. Тя не пропуска да даде глас не само на творците, но и на изкуствоведите и кураторите.

“Исках синтезирано да разкажа колкото се може повече за времето, за контекста, в който са се случвали нещата. Всичко много се е променило през последните години, но хората, които са живели през 80-те и 90-те знаят какъв небивал ентусиазъм цареше. Как изкуство се правеше ей така, заради идеята.”  – разказва Весела Ножарова.

Тя подбира работи, които имат отглас и са част от формирането на отношението към съвременното изкуство. Тези творби изграждат  мирогледа на младите творци днес, техните вкусове и вдъхновение. Необходимо е да бъдат компактно представени в контекста на времето си и спрямо различните гледни точки на участващите. “Въведение в българското съврменно изкуство 1982-2015” дава начален старт на нужното изследване и запазване и преосмисляне на тази информация.

“Само снимките са 400. Изключително трудно е да кажа тази работа, на този художник. Направо е невъзможно. Разбира се, имам пристрастия и те може би ще се усетят. Не може без тях… Исках да е многопластова книга. И да бъде лесна за четене. Вие ще кажете дали се получава. А оттук нататък наистина може да се надгражда по най-разнообразни начини.  Но въпросът е все пак да има от нещо, от което да се тръгне и то да е хронологично събрано на едно.” – отговаря Весела Ножарова на въпроса коя е най-впечатляващата творба за нея и какво е предизвикателството да бъдеш първи.