Диего Ривера в Детройт – голямата полемика

Как успяваш да накараш 10 000 души да посетят музей в първия му ден и то по време на Голямата депресия? Създаваш диспут. Или поне окуражаваш такъв.

През 1927 година, малко преди Депресията бил основан Детройтският институт по изкуствата. Благодарение на Хенри Форд, Детройт се превърнал в проспериращ град, което спомогнали на института да създаде богата колекция. През 1932, Едсел Форд, синът на Хенри и Уилям Валентинер, директорът на Агенцията по сигурността, поръчали на Диего Ривера изрисуването на дворните стени на Института, срещу 10 000 долара. Единствената насока била, концепцията да е свързана с историята на града. Той се съгласил.

Rivera Court, Detroit Institute of Arts

Когато Фрида Кало и Ривера пристигнали в Детройт, скандалът вече се бил заформил. Депресията ударила няколко дни преди това, което се отразило особено тежко на града. Няколко дни преди тяхното пристигане, пък, се случил Маршът на глада. Протестиращите марширували към завода на Форд – петима били убити, а 20 били ранени. Това е същото място което Ривера посещавал, за да прави скици за стенописа. С нажежената криза и малкото работни места, останали в САЩ, хората критикували факта, че е нает мексиканец за вършенето на работа. Други, негодували срещу марксистките виждания на художника.

Diego Rivera and Frida Kahlo in Detriot, 1933, Spencer Throckmorton Collection, New York

През 1933 година, работата на Ривера била завършена. Той се фокусирал основно върху автомобилната индустрия, но показал и напредъка в медицината и технологията. Стените са изключително детайлни и символични.

Обратно в скандала. Един от панелите показвал сцена, на която дете получава ваксина. Около него стоят хора с бели престилки, а животните отпред са тези, осигурили серума. Докато Ривера вярвал, че медицината ще спаси света, то лидерите на църквата били бесни.

Detroit Industry, Diego Rivera, 1933, Detroit Institute of Art

Също така, Ривера нарисувал червени, жълти, черни и бели голи тека, символизиращи разнообразието сред трудещите се. Хората сметнали това за порнография.

 

Detroit Industry south wall, Diego Rivera, 1933, Detroit Institute of Art
Detroit Industry north wall, Diego Rivera, 1933, Detroit Institute of Art

Дори преди свалянето на завесите и показването на панелите по стените, църквата искала да огледа предварително. Колкото до публичното мнение, което било критично и скандализирано, то предизвикало интереса на хиляди хора, да отидат в деня на откриването.

 

mydailyartmagazine

Автор: Пламен Михайлов