Опера, балет и мюзикъл НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС

Община Казанлък и Държавна опера-Стара Загора
представят
ПРАЗНИЦИ В ДОЛИНАТА НА ТРАКИЙСКИТЕ ЦАРЕ 
НА БРЕГА НА ДРЕВНИЯ СЕВТОПОЛИС
30 август-3 септември 2023
Сцена язовир „Копринка”

За трета поредна година Държавна опера-Стара Загора участва в традиционните Празници в долината на тракийските царе, организирани и провеждани от Община Казанлък, на специално построената внушителна сцена на язовир „Копринка”. Магично място, което привлича вниманието на туристи и меломани, които избират да прекарат три вълнуващи оперни и балетни вечери под звездите. „На брега на древния Севтополис” зрителите ще се насладят на вълнуващо  музикално и танцово пътешествие през вековете.

Старозагорската опера ще открие фестивалните вечери, обединени под заглавието „На брега на древния Севтополис”, на 30 август от 20.00 часа една от най-хубавите постановки на Старозагорската опера – съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри – операта „Атила” от Джузепе Верди.
 Блестящ солистичен състав ще предложи на ценителите  Старозагорската опера: басът Юлиан Константинов ще се представи в една от своите знакови роли на хунския вожд Атила.

Сръбското сопрано Драгана Радакович гостува в ролята на Одабела, утвърденият баритон Александър Крунев ще бъде в ролята на Ецио, а тенорът Емануеле Д`Агуанно ще блесне в ролята на Форесто. Участват още солистите Александър Марулев /Леоне/ и Ивайло Йовчев – в ролята на Улдино, оркестър, хор, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет, Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, хормайстор Младен Станев.

На 1 септември от 20.00 часа Балетът на Старозагорската опера ще представи танцовия спектакъл по хореографията на Марио Пиаца „Гето”.
 В атрактивното представление, което вече 5-ти творчески сезон не слиза от афиша на Старозагорската опера, главните роли ще бъдат изпълнени от примабалерината Анелия Димитров /в ролята на Сара/, Фиорди Лоха /Давид/, Кармен Демирташ ще бъде Душата, а Калин Любенов – в ролята на Равина.

Хореографията носи рисунъка на традиционния еврейски танц и интерпретира живота и духовността на гетото. Музиката е интересно съчетание, в което звучат нови аранжименти на познатите клезмер-мотиви. Основен мотив в клезмер-а има песента “Надежда”, която днес е национален химн на Държавата Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от сопраното Деси Стефанова, соло цигулка Константин Косев. Музикалният избор ясно очертава контрастите между затворения духовен свят на гетото и неговата външна изява. Традиционните клезмер-мелодии се преплитат с ъндърграунда на Горан Брегович, ромския интернационал “Джелем” и унгарски цигулки.

Финалът на 3 септември „На брега на древния Севтополис” е отреден за спектакъла на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица” по музиката на Рикардо Кочанте с участието на Михаела Филева в ролята на Есмералда. Трогателната история на Гърбушкото от Нотр Дам ще бъде пресъздадена от солистите Борис Тасков /Квазимодо/, Марин Русинов /Фроло/, Стоян Буюклиев /Гренгоар/, Димитър Райчев /Феб/, Денис Бояджиев /Клопен/, Ивона Иванова /Фльор де Лиз/, оркестъра, хора, децата на Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, хореография Марио Пиаца, режисьор Виолета Горчева, сценография и костюми Денис Иванов.

Билети
Онлайн и на касата Държавна опера-Стара Загора
На касата на Билетния център-гр.  Казанлък, ул. „Искра”№4
тел за контакт: – 0431/99553, моб.0885771464

“На брега на древния Севтополис” 2021 – “Турандот” опера от Пучини