Открива се изложба на Любен Генов: “Разпилени лица” – живопис, 12-26.09.2023, галерия “Арте”

 

Разпилени лица

живопис

от 12 до 26 септември 2023

откриване на 12.09. от 18,30 часа

Изложбата ще открие д-р Надежда Джакова

“Разпилени лица” е най-новата самостоятелна изложба на Любен Генов в София. Тя е продължение и разговор за новите произведения на автора, но и за развитието му като творец, връщайки ни 14 години назад към друга негова изложба – “Разпилени петна”.

Картините на Любен Генов са вихър от цвят и нюанс, тайнствени, магични и метафорично зрелищни в духа на информел. Създадени като че ли наведнъж, с бързина и категоричност, те все пак не губят стройната композиционна рамка и вътрешна организираност. Чрез жеста на повторяемост, в мултиплицирането на образи и ритмична тоналност Любен Генов достига до медитативен потенциал, необичайна и мистериозна логика.

В уютното пространство на галерия “Арте”, между цветните паравани и стени застават  голямоформатните платна на Л. Генов, редом с няколко серии от съвсем малки картини. В тези двуизмерни светове състоящи се от цветни петна и разливания върху платното се прокрадва илюзия за нови пространства. Цветната повърхност се превръща във връзка между въображението на художника и обозримото, чието прекрачване води към скрити образи – тези на лица без черти, име и същност. Разпилените лица са безплътни, фрагментарни, едва загатнати.

Понякога картините му действат не като самостоятелни обекти, а като отрязъци от нещо голямо, част от пъзел, който е сглобяем единствено от неговия създател. Любен Генов подава сламка за разгадаването – в случая зад множеството петна се очертава глава, но зрителят не разпознава лице, чертите му остават неясни. Портретът при него не е портрет, пейзажът не е пейзаж. Авторът не дава ясен код за разчитане на картините му – импровизациите са много, решенията – също. Това, което остава за зрителя, е да последва интуитивно художника Любен Генов в най-новата му игра на цветове, ритми, форми и дисонанси.

д-р Надежда Джакова