Промените в Кодекса за застраховане – на обществен дебат

Предложението дойде от министър-председателя Бойко Борисов

Да не гласуват промените в Кодеса за застраховането докато не бъдат подложени на широк обществен дебат – разпореди Бойко Борисов на депутатите от партията – се съобщава от пресцентъра на ГЕРБ. Измененията бяха внесени от председателката на Бюджетната комисия Менда Стоянова и засягат реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“. Предложението й е да се сложи лимит на обезщетението, което получават близките на загинали при катастрофа. Тя настоява за таван от 20 000 лева за обезщетение на съпруг, съпруга, на човек живеещ на семейни начала, на дете и на родител. Предлага брат или сестра на починалия да получава по 15 000 лева, предвижда и по 5 000 лева за човек, който е създал емоционални отношения със загиналия.

Предложените промени идват след решение на Върховния касационен съд, да се разшири списъка от роднини, които могат да претендират за материално обезщетение при смърт на пътя. Това са братя, сестри, баби, дядовци, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия.

От Комисията за финансов надзор и застрахователи убедиха, че тези обезщетения няма да могат да се покриват, ако цената на застраховката „Гражданска отговорност“ не се повиши значително. При промени в Кодекса за застраховане, тя ще скочи в пъти – прогнозират експертите по застрахователно право.

Във връзка с разпореждането на премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов  – парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева заяви че “В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството”.

Цвета Караянчева-председател на НС


  • – “Това е чуване на всяка една тревога и реакция на българските граждани, за да не се получи нещо, което не би допаднало като политика на нашите съграждани. Защото работата на правителството и на нас като парламент е да работим в полза на българските граждани и аз също съм за такъв дебат по всяка една тема“. Тя посочи, че има планирано обществено обсъждане в самото заседание на бюджетната комисия и допълни, че „Като председател на партията г-н Борисов има право да изказва мнение и като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател и отговаря за политиките в страната“ .


Омбудсмана на народа Мая Манолова поясни, че “Остава впечатлението, че институциите взимат най-лесното решение – да удрят гражданите с теслата. Да, има европейска директива, която слага лимит на тези обезщетения при застрахователно събитие, но той е 10 милиона лева. Може да се търси справедливо решение, а не да се наказват тези, които вече са наказани със загубен близък” – каза още юристката.

Омбудсман Мая Манолова

“В гражданско дело – виновникът за катастрофата и смъртта на хора в нея може да бъде осъден да плати много по-голямо обезщетение от предвидените 20 000 лева в Кодекса за застраховане. Големият проблем е, че хората се съмняват, че институциите работят в техен интерес и за да ги защитят. Не е нормално толкова важни предложения, отнасящи се до права на хората като обезщетения на близки на  починали при ПТП, да се решават ей така. Проблемът е липсата на дебат и честно отношение” – коментира Манолова.

Експерти по застрахователно право коментираха че цената на “Гражданска отговорност” ще скочи в пъти при промени в Кодекса за застраховане.

Предстоящият четвъртък ще бъдат предложени за обсъждане промените в Бюджетната комисия.

Източник:  БГНЕС; bTV; БНР