„С поглед към България” от Истанбул

Български творци с изложба в Истанбулския университет

Повече от 30 платна и 12 пластики насочват погледите към България. Експозицията е част от културната програма в рамките на председателството ни на Организацията за черноморско икономическо сътрудничеството.

Изкуството ги връща към Родината, където развиват своя талант. Традициите, пъстротата, търсенето на Бога и изпитанията пред човешките ценности вълнуват българските творци, отправили поглед към България. „Това е българската здрава школа, събрани на едно място много добри художници на Турция.

“Идеята е тази изложба да замине за София, където да покажем какви добри художници живеят и работят в Турция, създадени в България“, сподели Вежди Рашидов и допълни – „България и Турция имат потенциала да изследват заедно архивите и археологията, което ще бъде стимул за развитието на отношенията между двете страни”.

Скулпторът Зиятин Нуриев сподели, че в изложбата представя три свои творби , които са под надслов „Незавършени проекти за нов човек“.

„Техните произведения, картини и скулптори показват цветността на нашата държава, мъдростта на нашия народ, индивидуалността на всеки отделен представител на нашето изкуство“, изтъкна Павлина Копано – художник и куратор на изложбата.

Неджми Мурад, Вежди Рашидов, Анастасия Чирпанова, Дили Бозаджиева, Лили Димкова, Павлина Копано, Зиатин Нуриев представят страната ни с изложбата в Истанбулския университет.

„Академичните врати в България и в Турция са пътеката по която трябва да се върви, за да се изгражда добросъседството”, каза Ангел Ангелов – консул на България в Истанбул. За да продължи сътрудничеството, преди откриването на изложбата председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков се срещнаха с ректора на Истанбулския университет проф. Махмут Ак.

Организирането на още експозиции, проучването на османските архиви в България са сред проектите по които двата университета искат да работят заедно.

„Тази изложба е още един знак за задълбочаване на двустранните отношения, тя доказва, че културата е най-добрият път  между два приятелски народа”, пише в специална телеграма по случай откриването на изложбата   Бинали Йълдъръм – председател на турския Меджлис , който в момента е кандидат за кмет на Истанбул.

Източник: bTV