Двадесет и първото издание на най-големия литературен фестивал в България „Пловдив чете“ ще се проведе от 18 до 25 юни 2023 година.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ 2023 е на 18 юни (неделя) от 20:00 ч. на Античния театър. По традиция ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за принос в съвременната българска поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Събитието ще завърши с концерт на група „Остава“.

Преди фестивалните дни – на 16 юни от 17.00 часа – в къщата музей „Христо Г. Данов“ – ще се състои церемонията по връчването на Националната литературна награда „Христо Г. Данов“, връчвана за принос в националната книжовна култура. Организатори на събитието са Министерството на културата на Република България и Община Пловдив.

Специален гост на „Пловдив чете“ 2023 ще бъде носителят на Международната литературна награда „Букър“ – Георги Господинов. Срещата разговор, под надслов „Чудото на езика“, ще се проведе на 23 юни от 19:00 часа в Епископската базилика на Филипопол Пловдив. На следващия ден 24 юни, Георги Господинов ще бъде на книжната шатра на Жанет 45 на Алея на книгата Пловдив пред Централна поща, където в рамките на един час ще дава автографи.

В деня на откриването на фестивала (18 юни) от 17:00 ч. в клуб „Петното на Роршах“ стихове на Иван Радоев ще прозвучат в поетичен пърформанс по идея, композиция и режисура на Йордан Славейков. Участват актьорите Иван Радоев – син, Антъни Пенев, Димитър Николов, Иван Станчев, Йордан Върбанов, Пламен Петков.

Литературни срещи с писатели, преводачи, художници, както и  четения, премиери на нови книги, дискусии, изложби, музикални участия, творчески работилници, късометражно кино ще оживяват Пловдив през фестивалната седмица. В дните между 18 и 25 юни срещи с читатели ще имат редица български творци: Иван Ланджев, Георги Борисов, Елена Алексиева, Елин Рахнев, Радослав Бимбалов, Иванка Могилска, Тони Николов, Мария Касимова-Моасе, Христо Добротинов, Пламен Асенов, Тодор Костадинов, Галина Димитрова, Румен Денев, Анна Лазарова, Мария Куманова, Едвин Сугарев, Цвета Делчева, Линда Маккензи-Петкова, Александър Гьошев, Йорданка Бибина, Евдокия Борисова, Шенар Бахар, Владимир Николов, проф. Златозар Боев. Специални гости на фестивала са преводачите Кадрие Джесур по покана на Издателство „Скайуей“, в партньорство с Българо-турския литературен клуб – Пловдив, Хана Сандборг (Швеция) и Душко Кръстевски (Република Северна Македония), по покана на Къща за литература и превод – София.

Първото издание на проекта „Нова асоциална поезия“ в Пловдив ще се проведе отново в събота (24 юни) в Marmalad Bar & Dinner, Капана, от 20:00 ч., с участието на Любомира Видева и Камелия Панайотова, с музиката на Маргарита Омар и гост – изпълнителите Вероника Савова и Мариета Драгиева и актьорите Яна Божанин, София Джустрова, Виолета Златарева. Творческият състав включва Евгения Динева, Христо Вучев, Манол Тончев, Мартина Танева, Алкира Неделчева.

Пловдивчани и гости на града имат възможността да разгледат и фотографската изложба „По-силни от думите“ на Fine Acts България, обединяваща 54 души, които с лицата си застават срещу езика на омразата. Фотографиите са на Яна Лозева. Изложбата е разположена на Римския стадион и ще продължи до 18 юни. Социално значима е и изложбата от артпроекти на фондация „Emprove“ – „Пробуждане между редовете“ (20 – 29 юни 2023, галерия „АЕТЕРНА“), която съчетава литература и изобразително изкуство. Посолството на Финландия в България, съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ (фоайе „Изкуствотека“), ще представят от 14 юни изложбата „Туве Янсон – живот и творчество“. В централното фоайе на НБ „Иван Вазов“ в периода 15 – 30 юни е и експозицията, посветена на 100 години от публикуването на романа „Одисей“ на Джеймс Джойс. Изложбата се реализира с подкрепата на Посолството на Ирландия в България.

В дните на фестивала ще се състои и традиционното годишно връчване на наградите „Читател на годината от 5 до 105“ на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Литературният кът на площад „Централен“ ще приюти събития, свързани с най-младата публика на фестивала. В инициативата „Четем на глас“ всеки ден от 16:45 до 17:00 ч. ще звучат откъси от номинирани издания за Национална награда „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детски книги“, представлявана от Гергана Димитрова, а книгите са специално заети за период от една седмица от Детския отдел на Народна библиотека Иван Вазов“. На 19 юни от 10:30 ч. ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив ще представят спектакъла „Бай Ганьо по света“. Творчески работилници ще учат децата да рисуват (заедно с Мария Петрова), ще разкрият как  „Мишките отиват на опера“ (според Мария Донева), как да рисуваме кой е „Денят, в който пастелите си тръгнаха“, а Владимир Николов ще обясни що е велоцираптор и как „Да нарисуваме велоцираптор“. Стефания Димитрова ще разкаже какво се случва „Когато белият жерав разтвори крилете си“, Таня Рейн ще запознае малки и големи с глаголицата, а психологът Минчо Николов ще ни провокира със своята „Библиотерапия“. Ще пристъпим в света на глухите и жестовия език с романа „Честно казано“ от Сара Нович.  Ще се запознаем с Мария Цикалова и нейната книга с кауза „Рали и малкият голям герой“, в подкрепа на фондация „Нашите недоносени деца“, а Моузес Налока ще разкаже за написването на книгата ПОВЕЧЕ. И не на последно място – ще си направим дъра-бъра с мечока Дърабъра и Петя Кокудева. На Литературния ни кът ще се срещнем с Нели Маргаритова, Яна Иванова, Светла Чиракова, Светла Божилова и актьорите Паулина Гегова, Виделина Гендова, Васил Караманлиев.

Входът за всички културни събития в програмата на „Пловдив чете“ е свободен.

Тази година близо 40 български издателства са включени в пловдивската „Алея на книгата“, чиито шатри са разположени на площад „Централен“. Събитието се организира с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с Асоциация „Българска книга“. „Алея на книгата“ започва на 18 юни и продължава до 25 юни    , от 10:00 до 20:00 часа.

През годините „Пловдив чете“ се провежда в партньорство с Община Пловдив, Министерството на културата, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Асоциация „Българска книга“.

И тази година в подготовката и осъществяването на фестивала „Пловдив чете“  участват десетки доброволци.

ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2023 е част от културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и партньори – национални и регионални медии, културни институции, университети, училища, читалища, НПО, галерии, частни компании, хотели и заведения за обществено хранене. Организатор на фестивала е фондация „Изкуство без граници“ с домакинството на издателство „Жанет 45“. Фестивалът се реализира с подкрепата на „Холдинг КЦМ 2000“ АД и „Михалково“ АД.