Издателят Пламен Тотев получи най-голямата литературна награда на Македония

За пръв път българин получи най-голямата македонска литературна награда, която може да бъде присъдена на чужденец. Българският издател и литературен изследовател Пламен Тотев получи почетната награда „Рациново признание”.

На официална церемония на 15 юни 2023 г. във Велес, родния град на основоположника на македонската литература Кочо Рацин, на Пламен Тотев бе връчено почетното отличие за приноса му за изграждане на мостове между македонската литература и читателите в България чрез издаването на най-представителните автори от всички поколения на съвременната македонска литература.

Тази година “Рациново признание” бе връчено за 60-и път. Наградата традиционно се присъжда за най-добър македонски роман или сборник с разкази. Тази година я спечели Блаже Миневски с романа за любовта на Гоце Делчев и Янка Каневче „Ако се родят някакви чувства“. Писателят е познат в България с три негови книги: “Мемоарите на едно глухарче”, “Мишена” и “Фантомно стъпало”. Наградата “Рациново признание” му бе връчена при откриването на тържествата “Рацинови срещи”.

При закриването им снощи на Пламен Тотев бе връчена почетната едноименна награда. За пръв път с нея е удостоен българин. Досега е присъждана на големи литературни специалисти и лингвисти като акад. проф. Виктор Фридман от САЩ, проф. Жарко Бошнякович от Сърбия и др…

Това е голяма чест и уважение към България. Другото голямо македонско отличие за българин е “Златен венец” за Любомир Левчев през 2010 г. от “Стружки вечери на поезията”.