Изжложба – инсталация представят днес пред Народния театър

 Изложбата „Град Арт“, която ще бъде открита в 18.30 часа на 2 май 2018 г. в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов“. На трийсет и два постера ще бъдат показани художествени инсталации в публични градски пространства на единайсет български града. Характерни са ежедневните материали, впечатляващата мащабност и временният характер на работите, като всяка от тях е съобразена с местния контекст. Основната концептуална линия търси провокация в мисленето на местните общности към възможни артистични алтернативи във визията на градската среда.

Инсталациите са създадени в уъркшопи на Добрин Атанасов и Любен Кулелиев, с участието на ученици от дванайсет училища по изкуствата към Министерството на културата от цялата страна.

Реализациите са в рамките на Образователната платформа за съвременно изкуство “Паралелни стъпки, паралелни пространства”. Основен партньор на Център АЛОС е за създаването и функционирането на платформата е America for Bulgaria.
Изложбата се осъществява със съдействието на Столична община.

Повечето от показаните работи са част от по-големи културни събития, сред които „Европейска нощ на музеите“ в София, „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив, „Чудомирови дни“ в Казанлък, фестивалите „Включи града“ в Бургас, „Локация Център“ в Габрово, „Арт лято“ във Велико Търново и „Български фестивал на сливата“ в Троян. Представени са и реализации в Трявна, Смолян, Русе и Варна.

Изложбата е сред акцентите в кампанията на Център АЛОС за популяризиране на училищата по изкуствата сред местните общности чрез включването на дейности на ученици и преподаватели в местните културни календари.

Изложбата ще продължи до 14 май.