Остров Муртер: следващата перла на Балканите

Първата асоциация с която свързваме Хърватия е почти винаги Дубровник. Несъмнено това е едно от най-красивите места в страната, но през последните няколко години сякаш тази уникалност на мястото се размива, поради огромната масовизация, на която стана жертва.

Но Хърватия има какво друго да предложи на туристите и ще се опитам да ви запозная с едно от тези места.

Новата перла на Балканите

Остров Муртер е от тези места, където ако останеш за малко по-дълго, няма да искаш да си тръгнеш.

Островът принадлежи към островната група “Северна Далмация”, която съдържа почти 40% от всички хърватски острови и е най-гъстият архипелаг както в Адриатическо море, така и в Средиземно море.

Има четири града, разположени на остров Муртер – Муртер, Язера, Тисно и Бетина.

Голяма част от острова е покрит с вековни маслинови и смокинови дървета, които са основните традиционни култури, отглеждани от местните жители.

Защо си заслужава да посетите това място?

Защото едва ли има друго такова място на Балканите, а и в цяла Европа. Муртер е остров, който събира толкова много красоти в себе си, че бих го описала като нереален. Малък, но чаровен, спокоен, но атрактивен, това кътче ще събуди и развихри въображението на всеки.

Островът е известен със своите пясъчни и чакълести плажове като Сланица, Коширина, Чиграда, Подкреш, Ловишча. Има и голям брой малки заливи, скрити от гледката и далеч от топлината на по-големите плажове.

Залез на брега на плаж “Сланица”

Сланица е основният островен плаж, разположен в южната му част. Това е един от най-посещаваните плажове, който предлага и анимационна програма. Плажът е пясъчен и скалист, водата е плитка, така че е перфектен за деца. А залезът от този плаж е толкова магнетичен, че не би омръзнал на никого.

Разстоянието между градовете на острова е малко и е страхотна идея да ги обиколите с колелета, които можете да наемете навсякъде, а цената им е 50 куни на ден.

Не бих пропуснала да отбележа, че Муртер е място, в което всеки би искал да живее. Защото е малко, спокойно, приветливо и очарователно и в същото време е подредено, модерно, туристическо и европейско.

Днес на острова могат да се намерят различни видове настаняване; хотели, частни квартири и места за къмпингуване. Туристите обикновено предпочитат частните апартаменти, защото са уютни, евтини и в повечето случаи предлагат красива гледка към морето.

Кафе “Марета”, което предлага красива гледка към пристанището на град Муртер
Гледка от един от хълмовете на Муртер, до който може да се изкачите за по-малко от 5 минути.
Гледка към плаж “Чикрада”

 

 

2 Comments on “Остров Муртер: следващата перла на Балканите”

Comments are closed.