Държавата продължава атаката срещу учените, работили по европейската екологична мрежа Натура 2000

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“ подкрепя българските учени и експерти, които са работили по изграждането на европейската екологична мрежа Натура 2000.

През последните два месеца те са подложени на безпрецедентен натиск от страна на корпоративни интереси, свързани със застрояването на Черноморието. Атаката се засили особено след разработване на интегриран план за управление на  защитени зони от мрежата Натура 2000 на територията на общинrте Каварна, Шабла и Балчик, свързан със скандала около  застрояването защитените зони Комплекс Калиакра, Калиакра и Белите скали с ветропаркове и голф игрища, заради който България беше осъдена от Европейския съд и е заплашена от ежедневни глоби, ако не вземе мерки.

Правителството явно започва война срещу Натура 2000 и хората, работили по изграждането на европейската екологична мрежата, отдавна проверена и утвърдена и от Европейската комисия, и от българското правителство. Това е война срещу европейските политики в навечерието на европредседателството на България, предупреждават природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България“ подкрепя отвореното писмо на учените и експертите, работили по изграждането на европейската екологична мрежа Натура 2000 по най-професионален начин.  Това е недопустим натиск върху учени, чиято работа е призната в България и Европа.

В писмото на учените се дава и пълна хронология на процеса по изграждане на европейската екологична мрежа Натура 2000. Интересен акцент е първата спомената дата – 30 ноември 2000 г., когато „във връзка с процеса на присъединяване на България към ЕС (преговорите по глава „Околна среда“ се ръководят от г-н Нено Димов, по това време главен секретар и заместник-министър на околната среда и водите), по задание на МОСВ (НСЗП) е изготвено и изпратено в ЕК предложение на Република България за включване на местообитания в Приложение 1 на Директива 92/43/ЕЕС“.