Художничка преобърна представите ни женския свят такъв, какъвто го познаваме

Изморена от филтрираните и щастливи снимки на хората в социалните мрежи, художничката Кавия показва на света нещата, за които никой не обича да говори. И така, в стила на #100дниЩастие и #100дниТренировки, тя създава нейно собствено предизвикателство в Инстаграм – #100дниМръсниДрехи.

„Това, което виждаме в социалните мрежи са обработени селфита, отблеязвания от ваканции, фитнес снимки, модерни облекла и вечери в помпозни ресторанти“, споделя 28-годишната жена пред изданието Кварц. „Зад розовите очила на медиите обаче, нашето поколение се бори със сериозни проблеми: сложни връзки, материален свят, лошо психическо състояние, пристрастеност към мобилните телефони, объркана сексуалност и обиди. Почувствах силна нужда да адресирам така наречените черни табута от личната ми перспектива и да помогна на другите да започнат да говорят спокойно за тях в мрежата“, допълва тя.

Повечето ѝ илюстрации са забавни. Тя представя всички дребни неща, които момичетата правят в ежедневието: следенето във Фейсбук, заснемането на 100 селфита, привързаността към гаджетата, приятелките и тагването в смешни картинки. Жената от нейните илюстрации е обрисувана като млада дама с неизбръснати крака, дребни недостатъци и разбира се, собствено мнение.

Понякога, Кавия обръща внимание и на по-сериозните проблеми, които засягат нейното поколение: страха от самотата, цинизмът, привързаността към социалните медии.

https://www.instagram.com/p/BWAwROYh_2d/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_ufi

„Много пъти са ме питали, защо споделям тези неща на света. Отговорът е прост- убедена съм, че изкуството е удобен метод да говорим за некомфортните, но важни теми. Самотата, депресията, страха- защо не ни е позволено да говорим за тях свободно? Защото хората ще ни съдят. Смятам, че колкото по-често говорим на тези теми, толкова по-нормални ще станат те“, разказва Кавия.

https://www.instagram.com/p/BXJJyeehOgT/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_ufi

Въпреки че Кавия не се е занимавала професионално с изкуство, тя е поддържала журнал, в който е скицирала и записвала своите мисли. Възобновила е писането си в него през 2017, във връзка с работата си.

Момичето споделя, че най-голямото й вдъхновение идва от Инду Харикумар, която илюстрирала преживяванията на индийците в приложението за срещи Тиндър. „В страна, в която думата „секс“ е строго забранена, тя бе достатъчно смела, за да отвори теми свързани със сексуалността, интимността и желанията на хората“, добавя Кавия.

https://www.instagram.com/p/BZwHZ7lBJKr/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_ufi