Възходът на 3D уличното изкуство

Когато през 15 век италианският художник Паоло Учело открил метода на триизмерната илюзия- или така наречената „перспектива“, жена му го умолявала да остави работата и да си легне.

Тази негова страст заживява по улиците днес под името 3D улично изкуство. То може да се  осъществява върху всякакви повърхности- от пътна настилка до фасади на големи сгради. Направено правилно, 3D уличното изкуство може да бъде много реалистично. Това, което е важно, е рисунката да се гледа от правилната гледна точка или ъгъл. Тогава възприятието на зрителя за това, кое е реално и кое е илюзия, се изкривява.

Причината 3D изкуството да бъде толкова популярно не се крие само в грандиозността на завършения продукт, но и в интерактивността на рисунките. Повечето хора са по-силно впечатлени от начина, по който изглежда изкуството, когато го заснемат с фотоапарат или телефон. Тогава перспективите, линиите и сенките се сливат и заедно създават така нареченият „Уау момент“. Това превръща изкуството в идеален метод за привличане на огромен брой зрители и грабване на вниманието.

От създаването на 3D уличната живопис са изминали почти тридесет години и има много установени художници, които се занимават с този вид изкуство.

През 2017 година, Велико Търново беше домакин на международния фестивал за 3D улично изкуство. Художниците рисуваха върху винилни пана с акрилна боя, с цел стенописите да се запазят, като самите изображения бяха тематично свързани с историята на града и след това бяха поставени на различни места във Велико Търново, за да разкрасят градската среда.