Иван Вълев с голямата награда от поетичните дни „Изворът на Белоногата”

Харманлийската библиотека получи дарение от над 150 тома книги

Журито на 21-то издание на Националните литературни празници “Изворът на Белоногата” Харманли `2019 присъди престижното отличие Националната награда “Изворът на Белоногата” на Иван Вълев.

Това престижно отличие се присъжда за цялостно творчество и принос в българската литература. Новият му носител бе трогнат от признанието за своя дългогодишен труд и сподели, че творческата му връзка с града на Белоногата вече е още по-дълбока, а оказаната  му чест белязва неговия житейски път по един вдъхновяващ начин. Наградата му бе връчена от заместник-кметът на Харманли г-жа Валентина Димулска.
Поетичната вечер, състояла се в големия салон на НЧ “Дружба”  бе открита с традиционното литературно четене, в което се включиха поетесите Надя Попова, Ели Видева и поетите Боян Ангелов, Петър Анастасов, Трендафил Василев, Атанас Звездинов, Георги Николов. Последва рецитал по стихове на новия лауреат Иван Вълев, които развълнуваха публиката.  Прочетоха ги актрисата Иванка Шекерова и нейната бивша ученичка и настояща студентка в НАТФИЗ Ралица Петрова. Поетичната вечер бе увенчана от танцовия спектакъл на хип-хоп формацията „Street dust dance” и балет „Тангра“, поставен под ръководството на хореографите Миглена Бинева и Дорина Инджова,  възкресяващ легендата за Гергана и „Изворът на Белоногата“.


През деня гостите на града на Белоногата не пропуснаха възможността да посетят извора, възпят в Славейковата поема. Те разгледаха и харманлийската библиотека, на която председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и Трендафил Василев, управител на издателство „Българска книжница”,  дариха над 150 тома книги.

Поетът Иван Вълев: Националната награда „Изворът на Белоногата” е голяма радост!

Иван Вълев е автор на десет поетични книги, както и на един роман. Завършил е полска филология и превежда от полски поезия и проза. Живее в Пловдив, където е работил в издателство „Христо Г. Данов“ и ПУ „Паисий Хилендарски“. Няколко години е бил книгоразпространител.
Стихосбирките му „Скорост“ и „Пътят на птиците“ са печелили наградата „Пловдив“. Неговата поезия се отличава с емоционалност, искреност и критичност към българската действителност. Формата й е в духа на традицията, но в същото време притежава оригиналността на съвременни поетически похвати. Той използва както класическия, така и свободния стих. Естественият поетически изказ прави стиховете му достъпни и разбираеми.
Популярни са някои песни, създадени по негови стихове („Лятото“, „Нито ден е, нито вечер“, „Обещания“).
Превеждал е класици на полската поезия – като Ян Кохановски, Адам Мицкевич, Ярослав Ивашкевич, а също и съвременни поети и прозаици. За тази си дейност е получил полско държавно отличие.
Любовната лирика на Иван Вълев представя съкровените интимни преживявания на съвременния човек.

БНР-Стара Загора, СБП