„Прилепът” – 100 години по-късно

За вечните проблеми в съпружеските отношения, любовта и ревността, радостта и разочарованието

Тази година се навършват 100 години от първата постановка в България на най-популярната оперета на Йохан Щраус – син – „Прилепът”. Тя е поставена за първи път у нас през 1919 година от „Свободен театър”. На сцената на Музикалния театър най-обичаната оперета на Краля на валса е играна за първи път през 1954 година. Тя е едно от най-поставяните класически оперетни заглавия на театъра. Най-новата сценична версия е девета поред на сцената на Музикалния театър.

ПРИЛЕПЪТ

(Die Fledermaus)

Оперета в три действия

от Йохан Щраус-син

По комедийния фарс „Затворът“ (“Das Gefengnis”) на Родерих Бенедикс

и водевила на Анри Мейак и Людовик Алеви

„Le Reveillon” („Новогодишната нощ“)

Оригинално либрето – Карл Хафнер и Рихард Жене

Преработена версия на Макс Райнхард и текстове от либретото на Ердман и Волпин

Превод – Павел Спасов

„Прилепът“  е класически пример за танцувална оперета. Най-популярната оперета на Щраус – син възпява ярките емоции, любовните страсти и семейните перипетии на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът на „Прилепът“ е актуален с темите си за вечните проблеми в съпружеските отношения, любовта и ревността, радостта и разочарованието. Пикантната ситуация, в която попадат главните герои, разкрива пред зрителите цяла палитра от емоции.

Мелодраматичният и комедиен стил на оперетата,  съчетан с ирония и тънък хумор, с лекота се възприема от публиката, а красивата музика на Щраус създава усещането за празничност и хармония.

За оперетата „ПРИЛЕПЪТ“

Година на написване на оперетата – 1874 г.

Първа постановка – 05 април 1874 г., Театър „Ан дер Вин“, Виена  – 145 години от написването и първата постановка на „Прилепът“.

Първа постановка в България – 1919 г., „Свободен театър“ – 100 години от първата постановка на „Прилепът“ в България.

Първа постановка в Държавен музикален театър „Стефан Македонски“ – 14 октомври 1954 г. – 65 години от първата постановка в ДМТ „Стефан Македонски“.

Постановки на сцената на Националния музикален театър:

– 14 окт. 1954 г., реж. Христо Попов, дир. Борис Левиев

– 1962 г., реж. Христо Попов, дир. Росица Баталова

– 17 апр. 1965 г., реж. Христо Попов, дир. Росица Баталова

– 14 ноем. 1968 г., реж. Светозар Донев, дир. Недялко Недялков

– 15 май 1977 г., реж. Светозар Донев, дир. Михаил Ангелов

– 18 ноем. 1984 г., реж. Борис Покровски, дир. Борис Хинчев

– 18 февр. 1993 г., реж. Пламен Карталов, дир. Борис Хинчев

– 08 апр. 2004 г., реж. Светозар Донев, дир. Игор Богданов

Музикалната творба, създадена от знаменития австрийски композитор Йохан Щраус-син, винаги се е радвала на голям успех. От премиерата си 5 април 1874 година във Виена творбата на Краля на валса не слиза от световните оперетни сцени. За разлика от много други виенски оперети, които бързо са спечелвали и губели одобрението на публиката – „Прилепът” е заслужил статута си на класическа оперета. Затова често се играе и в оперните театри редом с творбите на Моцарт, Вагнер и Верди.  „Прилепът” наред с валсовете „На хубавия син Дунав” и „Приказка за Виенската гора” се превръщат в най- популярните и обичани творби на Йохан Щраус – син.

Участват солистите, хорът, балетът и оркестърът на Националния музикален театър

Очаквайте най-новата премиера на „Прилепът” – 20 октомври 2019 г., както и на 25, 26 и 27 октомври 2019 г. на сцената на Музикалния театър.

Музикален театър