Непознатият Йордан Радичков

Нова книга, филм и изложба за 90- годишнината от рождението на писателя

2019-а бележи 90 години от рождението на Йордан Радичков – един от най-големите майстори на словото у нас. Несравнимият виртуоз на разказа, изключителният драматург и сценарист остави богато литературно наследство, преведено на над 40 езика и издадено в над 50 страни по света.

 През януари културната столица на Европа отдава почит на обичания автор със серия събития, като специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат представени не показвани досега кадри от пътешествието на писателя до Сибир през 1964 година. Програмата ще започне на 13 януари с изложбата „Неосветените дворове“, разказваща за вълнуващото приключение на Радичков из далечния Север, през което се ражда едноименният пътепис. Експозицията ще бъде изложена в Градска художествена галерия Пловдив, откриването е от 16.00 часа.

Читателите за първи път ще се докоснат и до пълното издание на пътеписа му за Сибир.

През 1963 г. в Съюза на българските писатели идва важна личност с неочаквано предложение: „Имаме нужда някой да отиде до Сибир да напише един очерк”.

Йордан Радичков-внук

Всички писатели започват да говорят: „Това е много далече, там е много студено, не може ли да отидем в Париж…” и от дъното на залата Йордан Радичков вдига ръка и казва: „Аз ще отида”, споделя неговия внук – Йордан Радичков.

И отива – далече на север, при сковаващия студ и топлотата на местните жители. Снимките запечатват пътуването му, а Радичков го описва в три тетрадки. – „Няма никакви поправи в този текст. Хората казват, че разстоянието от мисълта до пръстите на ръката и написването на лист е много дълго. Тук като, че ли е един абсолютно  прав път, който няма никакви спирания” – допълва още той. Да припомним, че „Неосветените дворове” е първият пътепис на Йордан Радичков. В него той разказва за пътуванията из сибирските земи през 1964 г., когато прекарва повече от четири месеца в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриални региони до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и самият той често се връща към думите на шамана:

Йордан Радичков – 1964 г.

„Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така живеем, все едно, че има Бог. И ако не вярваме в него,  да бъдем честни – е, това е вече самият Бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“

Радичковите чествания  започват от 13 януари в Пловдив – Европейската столица на културата, с премиера на „Сибирски тетрадки” в първото им пълно издание, които ще бъдат представени на фона на фотоизложбата на „Неосветените дворове”, което носи името на сибирския му пътепис -“И тези записки след това ще прелеят в този пътепис. Ще могат да видят и документален филм за Радичков.  Изложбата със снимки от пътуването му до Сибир има високи документални и художествени качества и е едно прекрасно визуално допълнение към писаното слово на автора.  От нея посетителите ще се запознаят с пейзажите, които са грабнали въображението на автора, хилядите северни елени, които се разхождат на свобода из тая сурова земя, лицата на спътниците и случайно срещнатите хора и, естествено, лицето на автора или усмихнато до уши, или замислено за следващите записки” – допълва още внукът на Йордан Радичков.

 „Мисля, че откриването на европейска столица на културата е удачно място да започнем отбелязването на 90 години от рождението на Йордан Радичков. Що се отнася до личната връзка на автора с Пловдив – има такава и тя е силна и красива връзка. Творил е в града под тепетата, имал е много приятели сред художниците”- разказва Йордан Радичков-внук. Посетителите ще видят и единствения документален филм за Йордан Радичков „Черказки хроники” на режисьора Димитър Петков. Прожекцията е вход свободен на 13 януари от 14.00 часа в клуб Fagro.

Изложбата може да бъде видяна до 27 януари.  Йордан Радичков е номиниран два пъти за Нобелова награда за литература. Напусна ни на 21 януари 2004 година.

Събития, посветени на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков, предстоят в цялата страна.

Източник: БНР, BTV