Леонардо Да Винчи, “Дамата с хермелина”

Това, едно от най-знаковите произведенията на Западното изкуство от Леонардо Да Винчи и представя Сесилия Галерани (1473-1536г.) Млада, красива и талантлива, особено в областите на музиката и литературата, тя влезнала в Съдебната палата в Милано и пишела поезия, за съжаление непозната за хората днес. Тя била светлината в италианския език и нейните съвременници я сравнявали с известни жени от античността – хората дори я наричали новата Сафо. Това изключително привлякло Лудовико Сфорца, херцога на Милано, познат още като “il Moro” („Мавърът“).

Leonardo da Vinci, The Lady with an Ermine, National Museum in Krakow

Известният бял хермелин всъщност е препратка към Лудовико, който бил удостоен с Неаполитанския орден на хермелина през 1488г. от Фердинанд I, крал на Неапол. Следователно, той също е бил наричан от някои Белият хермелин (Ermellino Bianco). Лудовико и Сесилия били любовници, но за да изпълни политическите си задължения, той се жени за Беатрис Д‘Есте през януари 1491г. През май, същата година Сесилия ражда сина си, Цезар. Притиснат от съпругата си той помолил Сесилия да напусне Съдът и да бъде богато възнаградена, да я омъжи за Лодовико Карминати де Брамбила, граф Бергамини. Смята се, че тя е взела портрета със себе си, когато си е тръгвала.

Leonardo da Vinci, The Lady with an Ermine, National Museum in Krakow, detail

След смъртта на Сесилия, портретът изчезнал за няколко века преди да бъде открит в Полша през 1800г. Години наред картината погрешно се е смятала за подобие на така наречената „Красива ферониера“, известната любовница на крал Франсис I, заради надписа „LA BELE FERONIERE / LEONARD D’AWINCI“ в горния ляв ъгъл, заедно с фамилията на художника написана на полски език. Но считано от полската история през 20ти век е невероятно дори, че картината е оцеляла. Местена напред-назад между Полша и Германия по време на немската окупация на Полша „Дамата“ като по чудо е оцеляла Втората Световна война (за разлика от известния „Портрет на млад мъж“ на Рафаело Санцио). През 1939г. след нацистката инвазия на Полша отпечатък от обувка на войник бил забелязан върху нея. В момента произведението е в безопасност в Националния музей в Краков.  

Leonardo da Vinci, The Lady with an Ermine, National Museum in Krakow, detail

„Дамата с хермелина“ е възстановявана доста пъти. За съжаление оригиналният фон е бил покрит още през 17ти век. Също така роклята на Сесилия под хермелина е преправена и прозрачният воал, носен от жената е пребоядисан за да пасва на цвета на косата и. Резултатът от последната преработка е да дава вид, че косата продължава до под брадичката и. Рентгенова снимка на тази картина разкрива присъствието на врата в оригиналния фон.

Three different versions of the painting were produced. Source: BBC.

„Дамата“ има и още една тайна. Френският учен Паскал Коте прекарва три години в разследване, което през 2014 рисува картината не в един, а в цели 3 ясно различаващи се етапа. Първата му версия била обикновен портрет, без животно. На вторият опит художникът е добавил малък сив хермелин, а на третият финален етап, животното било трансформирано в голям бял хермелин.  

One Comment on “Леонардо Да Винчи, “Дамата с хермелина””

Comments are closed.