Юрген Бекер – немският глас

снимка: Уикипедия

 

 

Немският поет, писател и автор на радиопиеси Юрген Бекер е роден през 1932 година в Кьолн. Когато е на седем години семейството му се премества в Ерфрут. След завършването на гимназия, Бекер записва германистика, но по-късно прекъсва обучението си.    Той се занимава с различни дейности-сътрудник в радио, редактор в издателство, както и писател на свободна практика.

Поетът и писател има над 30 издадени книги, включващи проза, поезия, драма, фикция. През 60-те години излиза на литературната сцена с експериментален стил, който се противопоставя на традиционните форми на разказа. Пейзажът заема основно място в поезията му.

Юрген Бекер е носител на една от най-престижните награди за немски език “Георг Бюхнер”. Наградата се връчва от Германската академия за език и поезия. Поетът получава заедно с наградата чек на стойност 50 хил. евро.

Наред с поезията, която е централна част в творчеството, Бекер създава изключително интересни радиопиеси. Той е директор в отдела за радиопиеси в Deutschlandfunk Köln.

За престижната наградата “Георг Бюхнер” е определян като “важен глас в съвременната поезия, който  има решително влияние в немската литература.”

Юрген Бекер се жени два път, като от първия му брак се ражда немският фотограф и режисьор Борис Бекер.

 

 

източници: dw.com