Млади български художници представят изложба живопис и скулптура 14-29 март 2019

Откриване – 14 март, 18:00 часа

Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1

Нa 14 март 2019 (четвъртък) от 18:00 часа в галерия „Академия“ ще бъде открита изложба живопис и скулптура  на група Млади български художници, която включва нови непоказвани работи на възпитаници от Националната художествена академия.

Групата „Млади български художници“ е създадена да подкрепи надарени артисти в началото на пътя им и да покаже това, което са създали като дипломници в НХА, както и веднага след завършването на обучението им.

„През 2015, по идея и с любезното съдействие на г-н Тодор Стайков започна селектиране на художници от специалностите „Живопис“ и „Скулптура“. Жури в състав: акад. Светлин Русев, проф. Валентин Старчев, проф. Десислава Минчева, проф. Станислав Памукчиев, проф. Емил Попов, проф. Вихрони Попнеделев и проф. Ангел Станев определя по няколко завършващи студенти, чиито творби се отличават с голяма артистичност, професионализъм и творчески заряд.

За избраните млади колеги се организира ежегодно пленер в Арт център „Вихрони“ в с. Долно Камарци и впоследствие творбите им се показват в столична галерия.

Усилията на г-н Тодор Стайков и целия екип са изцяло насочени към подпомагане и популяризиране на изкуството на съвременните творци на България. Убедени сме, че това е един от пътищата за опазване на духовната ни култура.“

проф. Десислава Минчева