Най-скандалните голи картини в изкуството

Съществува една доста широко известна тайна за историята на изкуството: всичко се отнася до секса. Голите репродукции на мъжете и жените са причина за скандали през вековете (женските, разбира се, по-често). Често облечени в религиозни или митологични костюми, те  нарушават “добрия вкус” на епохата поради тяхната откритост.

Ето и някои от най-скандалните еротични произведения на изкуството през вековете:

Праксителес, Афродита


Макар че гърците нямат проблем да покажат своите богове и фигури без дрехи, едни и същи правила не се отнасят и за жените. Дори Афродита, гръцката богиня на любовта, винаги била извайвана, облечена. Но в средата на четвърти век пр. Хр., скулптор на име Праксителес показва форма на гола Афродита. Неговата Афродита, събличаща се за банята си и напълно гола, с дясната ръка, скромно покриваща гениталите си, е първото изображение на гола женска форма.

Венера Урбинска, Тициан


Марк Твен веднъж нарече Венера на Титиан “най-ярката и най-мрачна,  картина, която светът притежава” – просто погледнете ръката на Венера, която изглежда много подозрително. Това вероятно е портрет на куртизанка, може би Зафета. Дори неуморимият находник на алегориите, основаващи се на ренесансов неоплатонизъм, историкът на изкуството Едгар Уинд, трябваше да признае, че в този случай “неразкритият хедонизъм най-после разсейва платоновите метафори”. Голото женско в това произведение на изкуството от 1538 е безспорно еротично.

Венера, Диего Веласкес

Тази картина е единственото оцеляло голо произведение от Веласкес, испански художник от 17-ти век. Такива картини са били много редки през онези времена и поради неговото съдържание това било официално наказуемо от испанската инквизиция. Но Веласкес, който е художник на крал Филип IV, не се страхува да прави такива картини. Но има друга история, свързана с тази картина – на 10 март 1914 г. тази картина бива безмилостно атакувана от жена на име Мери Ричардсън.

През 1952 г., когато тя е интервюирана разкрива, че е разрушила каертината, защото не ѝ харесва начина, по който мъжете посетители я гледали по цял ден.

Голята Мая, Франсиско Гоя

Картината е спорна поради очевидни причини за излагане на гола жена – тя ще слезе в историята като “първата абсолютно гола женска фигура в западното изкуство”. По времето на създаването си католическата църква забранява излагането на голотата в изкуството, така че так че картината никога не е излагана публично по време на живота на Франсиско Гоя.

Едуард Мане, Обяд на тревата

Жената тук няма причина да бъде гола – тя не е митологична фигура, а обикновен спътник за обяд – и партньорите й са облечени. Голотата не е дори най-шокиращата част от тази картина. Стилът на Мане и неговият отказ да прави фини гравюри между светлата и тъмната част на картината, както и неговата умишлено плитка дълбочина и перспектива, също се считат за авангард.

Олимпия, Едуар Мане

Когато “Олимпия” се появява в Парижкия салон през 1865 г., това предизвиква гняв. Критиците по онова време описват тази маслена живопис като “вулгарна” и “неморална”. Всичко това, защото конфронтационният поглед на голия субект (гледайки директно към зрителя) и предполагаемото “крещящо” изображение на проститутка на художника. Те също така се оплакват, че стройната физика на жената я принуждава да изглежда като младо момиче и че многобройните предмети, включени в картината, са ясни признаци, че тя наистина е “жрица на нощта”.

Госпожиците от Авиньон, Пабло Пикасо

Тази картина на Пикасо предизвиква широко разпространена ярост, когато първоначално е изложена през 1916 г. Критиците и членовете на обществеността я описват като “неморална”. Не само, че Пикасо е нарисувал пет проститутки, но и революционният му стил на изобразяване с геометрични форми и смели цветове е просто прекалено много за критиците и обществеността по онова време.

Главният съперник на изкуството на Пикасо, Хенри Матис, е бил яростен след като е видял картината и е твърдял, че собствената му работа е била засенчена и обезценявана от “ужасните проститутки” на Пикасо.