Тръмп и Путин са по-близки от всякога

След като президентът Доналд Тръмп говори по телефона в неделя с руския си колега Владимир Путин, в прессъобщението, описващо призива им, се появи нещо необичайно: възклицание.

Театралната пунктуация изглеждаше така, че да подчертае веселия тенор на разговора, по време на който Путин благодари на Тръмп за помощта с ЦРУ за преодоляване на терористичен план в Санкт Петербург, Русия.
Тръмп,  поздрави “цялата разузнавателна общност за добре свършена работа!”
Оптическото описание на размяната на разузнавателни служби между САЩ и Русия – обикновено въпрос, който се държи тих от правителствени служители – подчерта ентусиазма, с който Тръмп сближава отношенията си с Путин, предизвиквайки безпокойство сред някои национални експерти по сигурността.

На фона на разтърсващите разследвания на възможни тайни споразумения между неговата кампания и Русия, Тръмп остава безпомощен в насърчаването на тясни връзки между него и Путин. За разлика от миналите американски лидери, чиито разговори с руснаците бяха планирани и стратегизирани, за да не падат в капани, Тръмп ангажира Путин по дела, големи и малки, понякога без участието на най-големите помощници на националната сигурност.

Връзката между двамата мъже е сред най-тежко изследваните дипломатически отношения в света, а контрола, подхранван от сонди, се провежда от специалния съветник Роберт Мюлер и членове на Конгреса. Добавянето към сместа е предстоящият краен срок за налагане на нови конгресно наложени санкции на Русия за поведението ѝ в изборите миналата година.

За “Тръмп” последните му дейсатвия с Путин отразяват напредъка в отдавнашната му цел за подобряване на връзките с Русия. Но някои национални експерти по сигурността се безпокоят, че очевидната близост между Тръмп и Путин може да се окаже опит за манипулиране на намерението на президента да постигне напредък в тази амбиция.

Мисля, че миналият уикенд е илюстративен за това кой е великият офицер от Владимир Путин, той знае как да се справи с даден актив и точно това прави с президента“, заяви Джеймс Клапър, директор на националното разузнаване при президента Барак Обама, пред CNN.

“Трябва да си спомните историята на Путин, той е офицер от КГБ, а те правят точно това и набират активи“, добави Клепър.

Обратни телефонни обаждания
Неделният разговор между Тръмп и Путин беше вторият между двамата мъже в рамките на четири дни.
Беше страхотно” каза Тръмп, разказвайки за телефонния разговор с репортерите. “Той каза много хубави неща за това, което съм направил за тази страна по отношение на икономиката, а след това каза и някои негативни неща по отношение на това, което се случва другаде”.

Наистина, на своята пресконференция, Путин провокира твърденията, че той е ръководил кампания за влияние по време на миналогодишните президентски избори. Той заяви, че тези твърдения са “измислени, съставени от хора, които са в опозиция на президента Тръмп, за да отхвърлят сянка вурху това, което прави президентът Тръмп“.

Тръмп също така понижи тревогите си от намесата на изборите в Русия и в частност се притесни от приятелите си, че разследванията имат за цел да дискредитират легитимността на избора му.
Вътре в Белия дом, амбицията на Тръмп да обсъжда проблема, свързана с изборите, е добре известна сред служителите на националната сигурност. Така че беше изненадващо в понеделник, когато официалната стратегия за национална сигурност на администрацията описа опитите на Москва да дестабилизира и подкопае демокрациите.

Тъй като Тръмп разкри стратегическата доктрина по време на изявленията във Вашингтон в понеделник, той избегна всяко споменаване на опитите на Русия да се намеси в изборите. Вместо това той похвали разузнавателното сътрудничество, като се позова на призива си в неделя.
Това е страхотно нещо и начинът, и това е начинът, по който трябва да работи“, каза той.

Задава се решението за санкциите
Разговорите на Тръмп с Путин през последната седмица идват, след като администрацията му е изправена пред краен срок за налагане на нови санкции на Русия за намеса в изборите. Наказанието бе включено в законодателен акт, който Тръмп подписа през лятото.

Членовете на администрацията на “Тръмп” заявяват, че работят за подготовката на санкциите, които депутатите изискват и трябва да влезат в сила до края на януари. През миналия месец обаче Тръмп заяви, че Русия вече е одобрена “на високо ниво” и че възнамерява да върне приятелските отношения.
“Хората не осъзнават, че Русия беше много, много тежко санкционирана, тези санкции са на много високо равнище и това се случи съвсем наскоро“, каза Тръмп. “Сега е време да се върнем към изцелението на свят, който е разбит. Това са много важни неща.”

 

 

CNN