Да се научим да даряваме от най-ранна възраст

Времето около Коледа и Нова година върви ръка за ръка с желанието ни да бъдем добри и да помагаме. Броят на дарителските кампании тъкмо в този сезон скача лавинообразно, а по вестници и телевизионни предавания сме подканвани да подкрепим една или друга кауза. Каузите, обаче, имат нужда от подкрепа не само по Коледа.

Кампанията „Научи се да даряваш“ се е заела да научи най-малките колко важно е дарителството. Идеята за подобна кампания идва от американската организация Learning to Give, която успешно е въвела програмата в училища в САЩ и работи активно за утвърждаване на модела в последното десетилетие.

Българският дарителски форум (БДФ) разработи пилотен проект за въвеждане на програмата като част от общата учебна програма в българските училища. Основната цел е развиване на културата и средата за споделяне и даряване.

Към момента „Научи се да даряваш“ се осъществява в 24 училища в цялата страна. В края на ноември тази година кампанията бе наградена с почетна грамота от президента Румен Радев за приноса ѝ в развитието на дарителската среда.